Stemmen op schrift

Door Frits van Oostrom

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Stemmen op schrift vertelt in een breed en meeslepend cultuurhistorisch verhaal hoe de Nederlandse literatuur in enkele eeuwen van niet-bestaand volwassen werd. Natuurlijk komen de klassiekers van de Middelnederlandse literatuur uitgebreid aan bod, maar ook obscure teksten die tot nu toe alleen bij de specialisten bekend waren. Met visie en passie geschreven, verhaalt Stemmen op schrift over middeleeuwse Nederlandse boeken, maar ook Latijnse, Franse, Duitse en zelfs oudsyrische. Over de grote processen achter de middeleeuwse literatuur: over hoe het Nederlands op schrift kwam, het ontstaan van de hoofse cultuur, de expansie van de steden en de 'bevrijdingstheologie' van middeleeuwse vrouwenmystiek. Over de grote teksten en auteurs: de eerste Nederlandse schrijver Hendrik van Veldeke, het miljoen verzen van Middelnederlandse ridderromans, de wereldwijd onvergelijkelijke Hadewijch en een vernieuwde kijk op Jacob van Maerlant. Maar ook over kreupele Margriet, over treffende gezegden van weleer als 'Wee de muis die maar één gaatje weet', en over het allereerste werk uit de westerse literatuur met als hoofdpersoon een sympathieke zwarte. www.stemmenopschrift.nl Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij twintig jaar lang hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de ako Literatuurprijs als de Spinozaprijs, de belangrijkste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp, en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer (Wijnaendts Franckenprijs 1988) en Maerlants wereld (ako Literatuurprijs 1996). 'Voor mij absoluut het literaire hoogtepunt van 2006.' kees fens 'Van Oostrom is niet alleen een geleerde van formaat, maar ook een schrijver die een publiek kan vinden en boeien.' nrc handelsblad 'Dit boek is literatuur over literatuur.' vrij nederland 'Een grandioze evocatie van het vroege Nederlands.' de groene amsterdammer 'Bij dit alles valt op hoe prachtig Van Oostrom componeert, dat wil zeggen, hints loslaat en die later weer oppikt om triomfantelijk tot een oplossing, of, even vaak, tot een non liquet te komen. Veel van zijn uitweidingen over de culturele context lezen door die secure compositietechniek als een detectiveroman.' nrc handelsblad

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Wim Dhaese

op 01/05/2018

Toen ik dit boek de eerste keer ter hand nam in de bibliotheek verwachtte ik er niet te veel van. Ik was slechts oppervlakkig geïnteresseerd en wist ternauwernood iets over 'habban olla vogala'. Ondertussen heb ik voor de vijfde of zesde keer het meest interessante, meest erudiete, grappigste, best geschreven Nederlandstalige boek van de laatste 1900 jaar gelezen. Zelden zo vaak luidop in de lach geschoten, zoveel bijgeleerd over zaken zo uiteenlopend als het Middeleeuwse schrijversambt en sluwe vossen, om maar twee thema's te noemen en zelden zoveel (alleen de andere keren dat ik het las) van geschreven taal genoten. De beeldrijke taal, de gedurfde vergelijking, de treffende metafoor en als klap op de vuurpijl nog iets over Ename/Oudenaarde vertellen waar ik me nog niet van bewust was. Straf!

Lees meer

Door rita vandenbroucke

op 06/01/2019

Lang zitten wachten op de publicatie van het laatste deel van de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur om dan alles chronologisch te kunnen lezen.
Een must voor iedere germanist Nederlands. Van Oostrom presenteert de literatuur van de middeleeuwen op een uiterst heldere en boeiende manier.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief