Dames voor Darwin

Door Griet Vandermassen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Feministen hebben het niet begrepen op biologie. Velen verzetten zich zelfs actief tegen een biologisch geïnformeerde kijk op de seksen. Het bewijs is nochtans overweldigend dat veel psychologische sekseverschillen niet alleen aan onze opvoeding en cultuur liggen. Ze zijn een voorspelbaar gevolg van vele miljoenen jaren evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Houden we daar niet beter rekening mee als we inzicht willen krijgen in de genderkloof op de arbeidsmarkt, de oorzaken van seksueel geweld en het ontstaan van patriarchale maatschappijen? En waarom dringt die kennis zo moeilijk door binnen het feminisme?

In deze grondige update van Darwin voor dames verkent Griet Vandermassen het spanningsveld tussen het feminisme en de biologische wetenschappen. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Staan feministen al meer open voor de evolutiepsychologie? Die discipline is de voorbije vijftien jaar sterk veranderd. Welk nieuw onderzoek verscheen er? Ze pleit voor een nieuw feminisme. De verwerping van seksisme is immers gebaseerd op morele principes, niet op de stelling dat mannen en vrouwen identiek zijn.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Guido Bergmans

op 12/04/2022

Diverse takken van het (sterk versnipperde) feminisme worden door Griet Vandermassen op overtuigende wijze als onwetenschappelijk, onbetrouwbaar en louter ideologisch gemotiveerd aan de kaak gesteld. Ze wijst er ook op dat het legitieme doel van het feminisme, het terugdringen van de achterstelling van de vrouw, hierdoor eerder tegengewerkt dan bevorderd wordt. Ze doet dit alles op een welsprekende, zeer belezen en erudiete manier, met relativeringsvermogen en zonder het kind met het badwater weg te gooien. Haar methodiek is gebaseerd op de aloude (sinds de Verlichting!) wetenschappelijke principes van tegensprekelijkheid, repliceerbaarheid van onderzoeksdata, en simpele logica, die tot objectieve kennis zouden moeten leiden. Deze worden helaas door sommige feministen radicaal verworpen als een louter patriarchale machtsgreep. Wat dan daarvoor in de plaats komt, is hun eigen politieke ideologie. Dat lijkt me geen vooruitgang, zacht uitgedrukt.
Enfin, ik heb geen feministische literatuur doorgenomen, en ik ben dat na het lezen van dit boek ook niet van plan. Dat heeft Griet Vandermassen namelijk al voor mij gedaan.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief