Moed en overmoed

Door Angela Dekker, Jessica Voeten

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Angela Dekker en Jessica Voeten vertellen in Moed en overmoed het verhaal van Margaretha Geertruida MacLeod-Zelle (1876-1917), die in 1904 man en kind en de benepen Hollandse mores achter zich liet en zich een nieuwe identiteit aanmat: Mata-Hari. Tien jaar lang reisde ze door Europa, bewonderd door de elite om haar gewaagde oriëntaalse dans en haar onweerstaanbare persoonlijkheid. Kunstenaars, hoge militairen en diplomaten dongen naar haar gunsten, maar toen ze haar hand overspeelde liet zelfs haar grote liefde, een Russische kapitein, haar in de steek. Wie was deze mondaine, onverschrokken vrouw? Dekker en Voeten ontrafelen in deze biografie het mysterie Mata-Hari, de vrouw die ze was en die ze wilde zijn. Ze ontdekten onbekende brieven, foto’s en documenten in archieven en particuliere collecties. Van de dagelijkse klaagzang waarmee haar man haar in Indië bestookte: ‘God Griet schrijf toch wat meer: ik zit hier zoo beroerd alleen!’, het rapport van een politie-inspecteur aan haar man: ‘Uw vrouw is drie avonden zeer laat en ’s nachts in haar bed “gecontroleerd” doch zij was steeds alleen’, tot haar aanklacht vanuit de gevangenis tegen het hoofd van de Franse inlichtingendienst: ‘U wilt me niet meer kennen!’ Moed en overmoed is een fascinerend portret van Mata-Hari en degenen die haar pad kruisten in de roerige periode waarin de twintigste eeuw gestalte krijgt.

Wat anderen schrijven over dit boek

CH

Door Christiane Helon

op 17/03/2020

Een fascinerend leven, maar qua vorm een moeilijk boek om te lezen. Het voortdurend refereren naar bronnen en de uitweidingen over maatschappelijke/politieke gebeurtenissen zijn soms verhelderend maar ook vermoeiend en remmen het vlot lezen af.

Lees meer

Door Sieglinde Michiel

op 17/03/2020

Ze trok haar kleren uit, spioneerde voor de Duitsers en stierf nadat ze het vuurpeloton een kushandje toewierp. Dat is wat ik wist (of dacht te weten) over Mata Hari voor ik dit boek las. Maar intussen weet ik meer! Over het doodsaaie leven als vrouw van een militair in Indonesië bijvoorbeeld. Of over de artistieke scène in het Europa van begin 1900. Mata Hari was een intelligente, charmante en meertalige vrouw die hield van geld en aandacht. Ze wilde haar leven zelf in handen hebben én deinsde er niet voor terug om haar geschiedenis te herschrijven. En dat werd uiteindelijk haar ondergang. Vooral het gedeelte over haar 'proces' heb ik met heel wat hoofdschudden gelezen. Dikke aanrader!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief