Brutopia

Door Pascal Verbeken

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde Donald Trump. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien.
In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers. Hij verkent Europese salons en achterbuurten, luistert naar denkers, daklozen, prostituees, politieke leiders en nieuw aangespoelde plannenmakers. Verbeken leidt de lezer op magistrale wijze door deze geschiedenis van de Brusselse dromen en legt zo de hedendaagse ziel bloot van deze mysterieuze stad.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ruben Desmidt

op 09/04/2021

Nooit bezoek ik Brussel nog met dezelfde blik na het lezen van dit boek. Onvoorstelbaar hoe onze hoofdstad in enkele decennia transformeerde. De menselijke verhalen achter deze urbanisatie tonen een heel achter gelaat van Brussel.

Heel vlot leesbaar boek, mede door de verschillende hoofdstukken per gemeente en de vele getuigen aan het woord.

Ik kijk uit naar een Brutopia-wandeling in Brussel.
Elke Brusselaar en regelmatige bezoeker van Brussel zou dit boek gelezen moeten hebben.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 07/08/2019

"Brutopia is het derde deel in de België-trilogie van journalist Pascal Verbeken. Naar het voorbeeld van zijn Waalse collega Auguste De Winne dissecteerde hij eerder al ‘Arm Wallonië’. Ook het economische verval van ons land bracht hij in kaart door te voet van de Borinage naar Antwerpen te wandelen, wat hij neerschreef in ‘Grand Central Belge’. In dit derde deel vertelt hij de geschiedenis van Brussel. In tegenstelling tot wat Donald Trump beweert, is onze hoofdstad veel meer de stad van utopisten dan een “hellhole”. Wandel mee met Karl Marx, Charles Baudelaire, Paul Otlet en de ‘pères fondateurs’ van de Europese Unie door de stad die we dringend wat meer waarde mogen toedichten." - Friedl Lesage over "Brutopia" van Pascal Verbeken

Lees meer

Door Chris Verhaegen

op 27/07/2019

Zoals we van hem gewoon zijn heel vlot en boeiend geschreven. De geschiedenis van een deel van de hoofdstad wordt verteld en gekoppeld aan de situatie vandaag. Alle domeinen komen aan bod zoals: kunst, bouwkunst, politiek, stedenbouw,.... we hebben weer wat opgestoken van onze hoofdstad die blijkbaar niemand graag heeft.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief