De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

SS Proleterka

Door Fleur Jaeggy

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De vijftienjarige hoofdpersoon gaat samen met haar afstandelijke, financieel geruïneerde, maar toch geliefde vader, Johannes, op een cruise naar Griekenland aan boord van de Proleterka.
Vanuit een vreemd, telescopisch perspectief, verteld vanaf de dag dat ze plotseling besluit dat ze de as van haar vader wil ontvangen, blikt ze terug op haar jeugd. Haar hertrouwde moeder, koud en ver weg, stond de vader slechts sporadisch toe haar te komen bezoeken, terwijl ze weggestopt zat bij familie-
leden of op een kostschool voor meisjes. Aan boord van de Proleterka doet ze voor het eerst van haar leven ervaring op met het andere deel van de wereld, het mannelijke deel. Zelfverzekerd beschrijft ze zowel haar afspraakjes als hoe ze haar vader vrijwel totaal
negeert.
SS Proleterka is een genadeloos onderzoek naar afstand, schroom en wrok.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Roland Derveaux

op 05/07/2020

-BOEKSTUKJE- -SS Proleterka- -Fleur Jaeggy-

Als de dochter van Johannes, zo gaat de hoofdpersoon door haar jonge leven. En dat vertelt ze zelf, nadat haar plots, na vele jaren, het verlangen bekroop dat ze de as van haar vader zou willen.
Nadat haar ouders gescheiden waren, stuurde haar moeder haar op kostschool of naar oma. Om haar vader te zien te krijgen had ze toestemming nodig. Dat kon alleen in de vakantie. Daar werd ze opgepast door juffrouw Gerda, die zich ook om haar gehandicapte en geruïneerde vader bekommerde. Het contact verloopt stroef. Johannes heeft verder weinig relaties. Hij woont op een hotelkamer en gaat op uitnodigingen alleen in als hij geen andere keus heeft. Alles beperkt zich tot de gildebroeders.
En daarmee nemen Johannes en zijn vijftienjarige dochter deel aan een heuse cruise. Op de SS Proleterka, een gammel schip met duistere officieren. De dochter probeert zich te onttrekken aan de plichtplegingen en gaat op avontuur, haar ontluikende seksuele begeerten achterna. De verveling slaat toe en ieder gildelid kijkt uit naar het einde van de reis.
Met Johannes gaat het niet goed. Juffrouw Gerda regelt de begrafenis. Even later duikt een ouder koppel op. Man en vrouw hebben Johannes en zijn echtgenote, de moeder van de dochter van Johannes, goed gekend en willen de banden met haar aantrekken.
“SS Proleterka” is een roman die ongeveer honderd bladzijden telt. De hele geschiedenis is dus zeer beknopt weergegeven, waardoor geen zin, geen woord overbodig is. Het is een meesterwerk. Ik geef het een ereplaats tussen de vele “kleine” boekjes die grote schrijvers - Márquez, Hemingway, Steinbeck, Camus e.v.a.… - geschreven hebben.
SS Proleterka - Fleur Jaeggy - 2001 - Nederlandse vertaling uit het Italiaans 2019 Frans Denissen bij Uitgeverij Koppernik.
Boekstukjes - 5 juli 2020 - Delen mag, maar voor commerciële doeleinden geldt ©2020 Roland Derveaux - facebook.com/plezierschrijver

Lees meer

Door annemie fivez

op 03/07/2019

dit boek pakt je van bij de eerste zin. Korte, krachtige zinnen, erg indringend verhaal. Lang geleden dat ik nog zo iets bijzonders gelezen heb.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief