Machiavelli’s lef

Door Tinneke Beeckman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Waarom zou je Machiavelli (1469-1527) lezen – de term ‘machiavellisme’ staat toch voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Dat dacht Tinneke Beeckman ook. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze een andere Machiavelli: een geniale politieke denker uit de renaissance en passionele liefhebber van vrijheid. Machiavelli is bij uitstek een denker voor een wereld in crisis. En zijn denken getuigt van een aanstekelijk lef om ideeën te lanceren én om te handelen.
Beeckman bespreekt Machiavelli’s originele inzichten: politiek draait om conflict, noodzaak en tegenslag brengen het beste in jezelf naar boven en politieke deugdzaamheid verschilt van de klassieke moraal. Machiavelli hield leiders en burgers een spiegel voor: wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? Beeckman bespreekt deze vragen en inzichten nauwgezet en betrekt ze op de actualiteit.
In dit uitdagende boek voert Beeckman de lezer niet alleen naar het hart van Machiavelli’s denken, ze laat ook zien dat Machiavelli’s werken een rijke schatkamer zijn vol wijze, scherpe en helder geformuleerde inzichten die van groot belang zijn voor burgers van nu.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Alan Bierwerts

op 25/06/2021

46 jaar geleden las ik 'Il Principe' in Engelse vertaling. Het boek is mij altijd bijgebleven, letterlijk in mijn boekenkast maar ook figuurlijk voor de gedachten die erin uitgedrukt worden. Het was mij toen al duidelijk dat Machiavelli niet de slechte naam verdient die hij spreekwoordelijk toebedeeld kreeg.
In 'Machiavelli's lef' wordt dit op meesterlijke wijze geïllustreerd. De parallellen tussen zijn wereld en de onze zijn verbluffend. Prachtige analyse.

Lees meer

Door Bruno Sagaert

op 25/12/2020

Dit boek is een absolute aanrader! ‘Perspectivisme ’ is hét woord om te onthouden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief