Oorlog en terpentijn

Door Stefan Hertmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.
‘De verste herinnering die ik aan mijn grootvader heb, is die aan het strand van Oostende.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door camille van waeyenberge

op 10/11/2020

Oorlogsverhalen, de harde realiteit van de geschiedenis omschreven in de mooiste Nederlandse zinnen. Dit soort verhalen die persoonlijke ervaringen tijdens de wereldoorlog beschrijven hebben mij altijd geboeid en daarom heb ik, op aanraden van mijn opa, ‘Oorlog en Terpentijn’ gelezen.

De auteur, Stefan Hertmans, beschrijft in zijn roman het leven van zijn grootvader Urbain Martien aan de hand van memoires die hij van hem gekregen heeft. De schrijfstijl van Stefan is op het eerste zicht ingewikkeld en zorgt ervoor dat je je door het eerste deel moet worstelen. Er zijn als het ware twee verhaallijnen, één van de ik-verteller, Stefan, en één aan de hand van de memoires van de grootvader. Door de constante afwisseling ontstaat er verwarring en stelt dit de lezer op de proef. Als je verder leest werd het voor mij wel duidelijker, maar je moest wel doorbijten. Later in het verhaal word je hier wel voor beloond door bepaalde passages over de oorlog waar je naar hunkert.

Na de beschrijving van de jeugd van Urbain in het eerste deel komt het mooiste stuk van het boek. Mooi en gruwelijk tegelijk want hier beschrijft Stefan de tijd die zijn grootvader doorbracht aan het front. Als lezer ontwikkel je een soort sympathie voor de jongeman die ingezet werd aan het front maar eigenlijk kunstenaar wou worden. Na de oorlog ontmoet hij zijn ware liefde maar deze romance loopt tragisch af wanneer ze sterft door de Spaanse griep.

Stefan Hertmans beschrijft alles heel gedetailleerd en deze manier van schrijven is niet voor iedereen weggelegd omdat je je aandacht erbij moet houden. Ik vind dit normaal ook niet zo aangenaam om te lezen, maar het past bij dit verhaal omdat het ervoor zorgt dat je je beter kan inleven.

In de titel van het boek zit ook een onderliggende betekenis die Stefan aan het einde van het boek verklaart. Doordat hij een uitleg geeft aan de titel, zorgt hij ervoor dat de speculaties over het verband tussen de titel en het leven van Urbain bevestigd worden en valt het mystieke van de onderliggende betekenis weg. ‘Oorlog en Terpentijn’ is dan ook een doordachte titel die de essentie van het verhaal samenvat. ‘Urbain Martien, een kleine oorlogsheld die ervan droomde om kunstenaar te worden.

Lees meer

Door Judith Wynants

op 23/10/2020

Normaal lees ik niet zo graag historische romans, maar omdat het onlangs verschenen 'De opgang' en daarvoor 'De bekeerlinge' samen met dit boek een trilogie vormen en zeer lovende kritieken heeft gekregen, werd ik toch nieuwsgierig. En ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was van de manier waarop Hertmans historische en autobiografische elementen vermengt met fictie! Zijn taalgebruik is soms wat hoogdravend, maar dat stoort me helemaal niet in literatuur, integendeel!
Ik heb het boek zéér graag gelezen en ben benieuwd naar de opvolger...

Lees meer

Door Carlos Frias Madrid

op 06/08/2020

Ik had hoge verwachtingen voor Oorlog en Terpentijn omwille van de vele literaire prijzen die deze roman heeft gewonnen (oa. AKO Literatuurprijs 2014, Gouden Boekenuil Prijs van de Lezersjury 2014, nominatie Man Booker prize 2017).

Helaas stelde de roman mij zwaar teleur. Het verhaal van Urbain Martien is uiterst boeiend, meeslepend en onroerend maar de opzet van het boek stuitte me tegen de borst. In het eerste en laatste deel van het boek wisselt de schrijver constant tussen het levensverhaal van zijn grootvader en zijn eigen, persoonlijke herinneringen/overpeinzingen. Op de koop toe wilt hij in deze delen teveel laten zien hoe goed een dichter hij wel niet is. Ik moest me echt door deze delen worstelen. Enkel in het middelste gedeelte, waar de lotgevallen van Urbain tijdens de Eerste Wereldoorlog verhaald worden, neemt het boek de vorm aan van een klassieke roman en kon het mij echt bekoren. Spijtig genoeg een gemiste kans.

Lees meer

Door Toernee Red

op 25/07/2020

Elk leven is een wereld op zich. Prachtig tijdsbeeld en eerbetoon aan Hertman's grootvader. Met zeer veel empathie en vooral pakken liefde geschreven.

Lees meer

Door Marie De Laet

op 15/06/2020

deel 1; prachtig.
deel 2; de gruwelijke realiteit;
deel 3; was voor mij te repetitief.
Het boek zou me een betere herinnering achterlaten als het vroeger gedaan was.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief