Lied van de tijd

Julia Blackburn

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In Lied van de tijd onderzoekt Julia Blackburn op bijzondere wijze de geschiedenis van het land dat nu bekendstaat als Doggerland, een gigantisch laagland dat ooit de oostkust van Engeland direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa – totdat de stijgende zeespiegel het gebied voorgoed overspoelde rond 5000 voor Christus.

Julia Blackburn verweeft fragmenten uit haar eigen leven met de verhalen van de mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van Doggerland. Ze bezoekt Nederlandse vissers die slagtanden en botten van mammoeten en andere dieren uit de Noordzee vissen. In Denemarken maakt ze kennis met de Man van Tollund, al tweeduizend jaar perfect bewaard in het veen, waardoor het lijkt alsof hij elk moment wakker kan worden.

Waarderingen

Wat anderen schrijven over dit boek

Een duizelingwekkende reis in de tijd naar een verdronken land,niet "Atlantis",maar echt dichtbij "Doggerland",aan onze kusten. Een tijd dat jagers verzamelaars zwierven naar Engeland,te voet..Dieren,en planten,bossen en veen,vroegere bewoners geven tekenen bloot van hun bestaan. De schrijfster neemt ons mee op haar tochten,samen met anderen,vissers en wetenschappers,naasten en vrienden...op zoek en woelend langs kusten en fjorden,moerassen en stranden,in weer en wind. Ze verzamelen vuursteentjes, en fossielen,zaden en hout,schelpen en schedels..Een bestaand vroeger landschap komt in beeld. Klimaatveranderingen,natuurverschijnselen volgen elkaar op en veranderen de wereld voor al wat er leeft...dood volgt op leven,en de tijd brengt weer nieuw leven. Wat leeft past zich aan ,of verdwijnt. Deze belangstelling had ze al van kinds af,een passionele zoektocht in de tijd,en de wereld onder haar voeten. De hoofdstukken wisselen met 18 "Liederen van de tijd", vergezeld met tekeningen van" Enrique Brinkmann".
Persoonlijke gebeurtenissen zijn verweven in het boek,zoals het overlijden van haar man.
Een verwijzing naar fragment uit het boek bij haar bezoek in Denemarken van een museum in Vedbaek",restanten van mensen werden gevonden in de bodem van een fjord, van een begraafplaats uit het mesolithicum,en worden er bewaard.
"We zagen de restanten van een vrouw......Haar hoofd lag op een kussen van wit uitgeslagen hertengeweien die als een grote gebleekte kroon aan haar schedel ontsprongen..."
Ze schrijft met veel passie,die ze al uit haar jeugd koestert voor de wereld onder haar voeten...
Stap je mee met haar,lees dan haar boek,ze neemt zelf uitvoerig haar tijd . Maar verrassend blijft het ,in veranderende tijden ,met klimaatinvloeden en natuurfenomenen. In het boek zijn kaarten weergegeven die "Doggerland",situeren.
Onderwerpen die vandaag onze aandacht trekken.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!