Leven en lot

Door Vasili Grossman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een van de meesterwerken van de twintigste eeuw - een breed opgezet epos over de Russische Tweede Wereldoorlog, naar het voorbeeld van Tolstojs Oorlog en vrede - nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Leven & lot, het inmiddels klassiek geworden meesterwerk van Vasili Grossman (1905-1964), is zelfs in de bewogen geschiedenis van de Sovjetcensuur een uitzonderlijk geval. Het boek staat bekend als roman die werd 'gearresteerd', terwijl de auteur ongemoeid werd gelaten.

In februari 1961, drie maanden nadat Grossman zijn boek had voorgelegd aan de redactie van het tijdschrift Znamja, verschenen er twee agenten van de KGB aan zijn deur met een huiszoekingsbevel. Vadim Kozjevnikov, de tijdschriftredacteur die had toegezegd Leven & lot in afleveringen te publiceren, was zo geschrokken van wat hij onder ogen kreeg dat hij het manuscript, zonder de auteur op de hoogte te stellen, had doorgestuurd naar de veiligheidsdienst.

Het appartement van de schrijver werd grondig doorzocht en alles wat verband hield met de roman werd in beslag genomen: alle uitgetypte exemplaren, het oorspronkelijke manuscript, de kladversies en de aantekeningen voor het boek. Vervolgens werd Grossman beleefd verzocht de veiligheidsagenten te begeleiden naar de adressen waar zich afschriften bevonden - bij zijn typiste werden behalve haar exemplaar ook het carbonpapier en het typelint dat ze had gebruikt geconfisqueerd - waarna hij weer netjes thuis werd afgezet. De Sovjetstaat had geleerd van de ontluisterende affaire rond Boris Pasternak, wiens Dokter Zjivago triomfen vierde na de publicatie in het buitenland: ze deed er alles aan om Leven & lot op een geruisloze, onberispelijke manier te laten verdwijnen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 13/05/2021

FE-NO-ME-NAAL! Jammer dat dit boek weinig bekend is, want dit boek verdient meer aandacht dan het nu krijgt.

Een boek over WOII en vooral de Slag om Stalingrad. Tegelijk gaat dit boek vooral over mensen, over gewone mensen die door de onderdrukking van de staat waaronder ze leven en de tijd - het lot uit de titel - verleid worden tot lastige keuzes. Alle hoofdpersonages in het boek worden dan ook op de een of andere manier het slachtoffer van verraad.

Dit boek laat alle pijnlijke thema's van de Russische oorlogsvoering zien. Daarbij pleegde de auteur heiligschennis door het Stalinistische tijdperk te vergelijken met het nazisme. Het boek werd dan ook in beslag genomen door de KGB en de veiligheidsdiensten.

Wist je dat het nooit de bedoeling was dat we dit boek ooit zouden te lezen krijgen? Het moest stil en onopgemerkt verdwijnen. Gelukkig voor ons is dat niet gelukt.

Het boek vergt wel wel veel van de lezer. De lijst achteraan met de belangrijkste personages is tien pagina's lang. Ja, je leest het goed. Tien pagina's! Die ik geregeld heb moeten raadplegen want de lange Russische namen waren voor mij nauwelijks te onthouden.

Toch zeg ik: LEZEN DAT BOEK. Tenminste ooit één keer in je leven. Je doorzettende lezer krijgt er veel, héél veel voor terug.

Ik heb het boek gelezen in een exemplaar van de bib maar ben meteen daarna naar de boekhandel gerend om het boek aan te schaffen. Dit boek verdient een plaats in mijn boekenkast.

Lees meer

Door Frans De Baets

op 10/03/2020

Zeer mooi boek. Naast een blik op de geschiedenis belangrijke overwegingen over menselijke waarden: wat is vriendschap, hoe bepaal je wat goed of kwaad is.
Het belicht de menselijke tragiek bij het leven in een dictatoriale staat: onvoorwaardelijk geloof in de doctrine, twijfel en angst, verraad, verzet met onmenselijke gevolgen....
Het vraagt wel inspanning om het te lezen: moeilijke namen (één naam bestaat uit 3 delen, bovendien wordt dan soms nog een roepnaam gebruikt), een enorm aantal personages, veel voetnoten...
Maar de inspanning is de moeite waard!

Lees meer

Door anne-marie martien

op 10/05/2018

Een magistraal meesterwerk van een groot schrijver.
Wat een boek !!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief