De kat en de generaal

Door Nino Haratischwili

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een psychologisch zeer geladen, duistere schuld-en-boeteroman van bestsellerauteur Nino Haratischwili. Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom van vrijheid. Berlijn, 2016: een Russische oligarch, die ‘de generaal’ wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada naar Duitsland verhuisd. Zij is zijn oogappel, maar ze heeft vragen over zijn rol in de Tsjetsjeense Oorlog. Hij beseft dat zijn verleden hem zal blijven achter- volgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij wel ‘de kat’ voor nodig, een eigenzinnige actrice die sprekend op Noera lijkt. ‘Een genadeloos nauwkeurige blik op Rusland tijdens de omwenteling in de jaren negentig.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung ‘Haar romans zijn grand opéra!’ – SWR ‘De meest getalenteerde verhalenverteller van onze generatie!’ – Boekhandel Ocelot, Berlijn ‘Nino Haratischwili is een boeiende, onbevreesde auteur. Ze heeft het talent om haar personages leven in te blazen en ze met een paar zinnen vorm te geven.’ – Neue Zürcher Zeitung ‘Een veelomvattende roman over schuld, wraak en verzoening, die de spanning tot het laatste moment vasthoudt.’ – Deutschlandfunk Kultur

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rita Van Wesemael

op 14/05/2021

Aanvankelijk had ik wat moeite met deze roman. Tot ik het doel van de schrijfster vatte. Een goed geschreven wrang, meeslepend verhaal.

Lees meer

Door Caroline Leenaert

op 09/08/2020

De generaal kampt al zijn hele leven met de schuld van de geweldadige moord op de onschuldige Noera die gebeurde tijdens de Eerste Tsetsjeense oorlog. Zijn aangifte van de moord om boete te kunnen doen viel in het corrupte Rusland in nogal slechte aarde op elk niveau en liep met een sisser af waardoor de generaal verharde en de corruptie in zijn voordeel gebruikte om machtig en rijk te worden zodat hij ooit op een dag boete zou kunnen afdwingen. Na de zelfmoord van zijn dochter Ada, die zelfmoord pleegt omdat ze de harde waarheid ontdekt , beslist de generaal dat hij eindelijk gerechtigheid moet afdwingen. Daarvoor heeft hij ook de kat en de kraai nodig om dit mogelijk te maken. Alleen door dit spel ontstaat er gegarandeerd opnieuw schuld en boete. Dit boek is dan ook een erg donker schuld- en boeteverhaal met alleen maar naar mijn mening ongelukkige levens. Ik vond de tijdsprongen en de vele personnages in het verhaal interessant om te lezen zeker in de tijdsgeest waarin het geschreven is maar vond het soms wel wat zwaar om te lezen. Heb veel meer genoten van haar vorige boek "Het achtste leven".

Lees meer

Door Ghis Reyniers

op 19/04/2020

Alweer een zeer degelijk boek van deze schrijfster. Schuld en boete als thema geschetst in de kroniek van haar vaderland na het uiteenvallen van de Sovjetunie. Vlotte taal, knap uitgewerkt en zeer vlot leesbaar. Weer van genoten, net zoals het vorige boek: Het achtste leven (voor Brilka). Leuke vlotte verhalende stijl.

Lees meer

Door Dirk Bonte

op 04/01/2020

Dit boek moet je gewoon gelezen hebben. Vanaf de eerste bladzijde is het al meteen raak en wordt men verslaafd aan het verder willen lezen. Dit lijkt de schrijfster haar handelsmerk te zijn.Het is een merkwaardig meeslepend boek die zich afspeelt in de Tsjetsjeense regio. Het is een lijvig boek (700 p.) maar het steekt nooit tegen. Pas echt op het eind van het verhaal komt men te weten hoe de zaken aflopen. In één ruk uitlezen lijkt me moeilijk. Het is een boek om af en toe even opzij te leggen.
Dit is het tweede boek van de schrijfster. Haar eerste boek in vertaling was eveneens een klepper van formaat.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief