Een trouwe vrouw

Door Jane Gardam

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Begin jaren zestig keert Betty, op dat moment nog Elizabeth, terug naar haar geliefde, lawaaiige en naar heerlijk eten geurende Hongkong, waar zij is opgegroeid. Daar krijgt de jonge vrouw met de rode krullen, onmiskenbaar een kind van het British Empire, een onberispelijk huwelijksaanzoek. Schriftelijk, op briefpapier van een advocatenkantoor.

Als Betty 'eeuwige trouw' belooft aan Edward Feathers, een advocaat met de rare bijnaam Old Filth (Failed In London Try Hong Kong), weet zij intuïtief, dat hun huwelijk nauwelijks op passie gegrond zal zijn. En zij weet nóg niet, dat zij kort daarna Terry Veneering zal ontmoeten, de liefde van haar leven, en Edward Feathers' aartsrivaal. Toch zal ze later, als oude dame terug in Engeland, bij hoog en bij laag beweren dat zij hartstochtelijk van Edward houdt. Is liefde een kwestie van attitude? Of van integriteit?

Lezers en boekhandelaren bewonderen de elegante stijl van Jane Gardam, haar altijd empathische observatievermogen, maar vooral haar uiterst genuanceerde inzichten in de human condition. Wie het verhaal vanuit het perspectief van Old Filth gelezen heeft in Een onberispelijke man, zal verrast zijn hoe totaal anders Betty haar jaren met Edward beschouwt.

De manier waarop Jane Gardam hetzelfde verhaal - het huwelijk van het echtpaar Feathers in de laatste dagen van het British Empire - zonder enige herhaling in een volkomen ander licht kan laten zien, noemt The Guardian 'gaandeweg meesterlijk'.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 02/09/2019

Heerlijk boek, ik vond het zelfs beter dan “Een onberispelijke man”, het eerste deel van de trilogie. Ik houd van het flegmatieke van de Engelsen en van hun humor. Ik kreeg een heel ander beeld van het huwelijksleven van Eddie en Betty en da’s een opmerkelijke prestatie van Jane Gardam.
Ik zou wel aanraden om de drie boeken onmiddellijk na elkaar te lezen; ik heb na het eerste boek nog 2 andere boeken gelezen waardoor ik al enkele -niet onbelangrijke- details vergeten was. Ik kijk al uit naar het derde boek !

Lees meer
AD

Door Ann De Clercq

op 27/07/2019

Een verrassende andere kijk op het levensverhaal van Old Filth, Betty en Veneering.
Ben onmiddellijk begonnen aan het derde boek "De laatste vrienden"

Lees meer

Door Mirani Steenhorst

op 01/05/2018

Nadat ik 'De onberispelijke man' had gelezen, was dit het tweede boek van de trilogie over Edward, Bettie en hun 'vriend'. Origineel, dankzij de verschillene invalshoeken, tijdsprongen, achtergronden, en bij momenten grappig. Denk dat het lezen in het Engels, gezien de flegmatieke en soms ironische Engelse humor en ervaringen, nog beter zal zijn, maar daarvoor beheers ik de taal niet genoeg. In ieder geval een aanrader en nu de boeken die we gaan bespreken met onze Dilbeekse leeskring 'Het Leessalon' op 3/5/18.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief