Marie Antoinette

Door Stefan Zweig

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Niemand laat het lezen van dit krachtige werk onberoerd. - The New Republic Uitstekende biografie. - The New York Times Als geen ander weet Zweig Marie Antoinette tot leven te wekken. Meedogenloos ontleedt hij zowel haar intieme gevoelens als haar problemen als koningin in een revolutionair Frankrijk. Hij beschrijft wat er gebeurt in de koninklijke slaapkamer, aan het hof en in de extravagante wereld van het lustpaviljoen Trianon. Daarnaast vertelt hij nauwgezet van de gepassioneerde liefde tussen Marie Antoinette en de Zweedse graaf Hans Axel von Fersen, de revolutie, de ontsnapping naar Varennes, de gevangenis in de Conciergerie en Marie Antoinettes tragisch einde onder de guillotine. Marie Antoinette (1755-1793) was de jongste dochter van keizer Frans I Stefanus en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Op 19 april 1770, op 14-jarige leeftijd, trouwt ze met de Franse dauphin (kroonprins), Lodewijk XVI Augustus. Stefan Zweig (1881-1942) was een Oostenrijkse schrijver die wereldwijd een miljoenenpubliek bereikte met zijn novellen, essays en biografische werk.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Guido Bergmans

op 08/10/2019

Stefan Zweig is een heel fijne schrijver. Erudiet, gevoelig, kunstminnend, stilistisch verfijnd enzovoort. Maar hij is ook wel een negentiende-eeuwer eigenlijk, en daar moet je wat mee omkunnen. Zijn geschriften, in de stijl van eind 19de – begin 20ste eeuw zijn nogal wijdlopig, wat gekunsteld en soms overmatig geornamenteerd. In die tijd was dat nog een beetje verplicht. Je moest tonen dat je een goede ambachtsman was en dat je je grondstof en instrument, de taal, volledig beheerste, en er alle finesses en kneepjes van onder de knie had. Hij dreigt zichzelf soms ook een beetje te verliezen in psychologische analyses, die tegenwoordig wat gedateerd voorkomen. Het boek dateert uit 1932, toen waren Freud en co hot.

Eens je die horde genomen hebt, blijkt het boek een doorvoelde en scherpe biografie te zijn van een vrouw die in vlees en bloed voor ons geestesoog verschijnt. Marie Antoinette was de vrouw van Lodewijk XVI, de koning van Frankrijk aan het einde van de 18de eeuw. Zij was de dochter van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia en haar huwelijk diende eigenlijk om de jarenlange vetes en oorlogen tussen Frankrijk en Oostenrijk te beëindigen. Dat ging eerst even goed, maar toen kwam de Franse Revolutie en we weten intussen allemaal dat hierna veel levens, ook dat van Marie Antoinette, eindigden op de guillotine.

De bronnen die Zweig gebruikt, zijn vaak brieven van en naar Marie-Antoinette. Hij beseft, en vermeldt dit ook expliciet, dat de inhoud van deze correspondentie op zijn minst persoonlijk gekleurd is, en soms zelfs regelrecht gelogen of vervormd is door de schrijver zelf, of door derden. Toch weet Zweig dit tot een levendig verhaal aaneen te breien. Of het allemaal historisch 100% juist is, weet ik niet, en pretendeert hij ook niet. Hij is tenslotte schrijver, geen historicus. Hij omschrijft zijn werk trouwens als een historische roman.
Levensecht, mooi en tragisch.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 09/09/2019

Boeiend,intens, tijdsbeeld , : het leven van een jonge Oostenrijkse prinses,Marie Antoinette (°1755- 1793) uitgehuwelijkt op jonge leeftijd aan de jonge kroonprins van Frankrijk, Lodewijk XVI. Uitstekende biografie. Laat je niet onberoerd,en inzicht in een turbulente tijd,van een trotse koningin,en moeder,bewonderd en beschimpt,geliefd en veracht,frivool en gelouterd , waardig tot het einde. Het schavot ,hen niet bespaard.
Aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief