Een onberispelijke man

Jane Gardam

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos - zijn garderobe, zijn manieren, zijn naam en faam als topadvocaat met een glansrijke carrière in Hongkong. Door en door een gentleman, die zijn bijnaam Old Filth - Failed In London, Try Hongkong - geen eer aandoet. Maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van zijn geliefde Betty, zijn echtgenote, lijkt hij onverstoorbaar en koestert hij zijn herinneringen aan haar. Maar met de herinneringen komen ook de twijfels. Waarom heeft zij zijn collega en tegenpool Terence Veneering altijd verdedigd, of tenminste nooit een kwaad woord over hem gesproken? Wat in hun huwelijk was respect, wat genegenheid en wat onvoorwaardelijke liefde? Wat hebben zij voor elkaar verborgen willen houden? Edward heeft moeite het beeld van Betty helder te krijgen. Op een koude Engelse winterdag sluit hij zichzelf per ongeluk buiten en staat in zijn sloffen op het besneeuwde tuinpad. Noodgedwongen belt hij aan bij de nieuwe buurman: Veneering. Iemand die, voelt Edward, meer van Betty weet dan goed is voor zijn zielenrust en liefdevolle herinneringen. Met groot stilistisch meesterschap ontvouwt Jane Gardam een bewogen leven in tijden van het ondergaande British Empire. Haar roman over Edward Feathers, een meester in het verbergen van zijn teleurstellingen, obsessies en tekortkomingen, illustreert wat zo belangrijk is in ons leven: empathie en integriteit. Met Een onberispelijke man valt een grote auteur te ontdekken, een meester van de lichte toon en de zinderende sfeer, van de grote Gesellschaftsroman in tijden van diepgaande veranderingen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Very British, love it ! Verhaal mag in het begin niet helemaal duidelijk zijn, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk allemaal in elkaar. Kijk al uit naar de overige 2 versies van hetzelfde verhaal maar dan vanuit het perspectief van zijn vrouw en van zijn vrienden.

Als ik op reis ben, kan ik enkel boeken lezen die zich afspelen in mijn vakantieland, dit jaar Maleisië. Wat was het heerlijk om heen- en weer geslingerd te worden tussen Maleisië, Hong Kong, Singapore en het V.K.
Een best wel verslavend verhaal, van levens die elkaar overlappen en beetje bij beetje hun geheimen en verlangens prijsgeven.
Verrassend, ontroerend, grappig, in een onberispelijke taal.
In dit eerste boek vertelt Sir Edwards Feathers zijn levensverhaal. Ik ben heel benieuwd welke onthullingen het tweede boek " Een trouwe vrouw" zal bieden.

De trilogie van Jane Gardam, één verhaal, 3 verschillende versies.

‘Een onberispelijk man’
‘Een trouwe vrouw’
‘Laatste vrienden’

Very, very British

Het fijne is dat het hierna niet ophoudt, er volgen nog twee boeken met 'hetzelfde verhaal', maar dan bekeken door de ogen van een ander personage. Héééérlijke lectuur, leest lekker weg, steeds verrassende wendingen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!