De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Veenland

Door Daisy Johnson

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Veenland speelt zich af in de moerasgebieden van Engeland en verleent het platte, naargeestige landschap een rijke, broeierige atmosfeer. Dit is een plek waar dieren en mensen samensmelten, waar vreemde metamorfosen plaatsvinden, waar mythe en donkere magie zich nog ophouden. Hier kan een tienermeisje zichzelf uithongeren tot de vorm van een paling. Een huis kan verliefd raken op een meisje. Een jongen kan terugkeren uit de dood als een vos. Met een frisse en volstrekt eigentijdse stem legt Daisy Johnson de verhalen bloot van vrouwen die de grenzen van hun kracht opzoeken. Daisy Johnson is geboren in 1990 en woont in Oxford. Haar verhalen zijn onder meer verschenen in de Boston Review en de Warwick Review. Ze ontving in 2014 de A.M. Heath Prize en Veenland werd genomineerd voor de Edge Hill Short Story Prize en de Sunday Times efg Short Story Award 2017. Haar roman Everything Under stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2018.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 01/05/2021

Het minste wat gezegd kan worden over de twaalf verhalen in dit boek is bevreemdend, fantasierijk, taalvirtuoos... en dan blijft nog zoveel ongezegd. Net als in een veen, is de overgang van de vaste grond, de realiteit, naar het moerassige, het bovennatuurlijke, heel vaag.

De meeste verhalen baden in een magisch-realistische saus en de auteur gebruikt dit literair genre als de beste: werkelijkheid en magie, realiteit en bovennatuurlijk staan naast elkaar en vermengen zich als gelijkwaardige elementen.

De valkuilen van dit genre zijn bekend: overdrijvingen, te ver doorgedreven fantasie..., maar in de meeste verhalen weet zij dit te vermijden.

De rijke, poëtische taal brengt de verhalen naar een hoger niveau, ik neem al een vooruitblik op volgend werk, iemand met zo'n pen kan niets anders dan mooiheid produceren.
We kijken uit naar het lezen van haar nieuwste werk "Zussen".

Lees meer

Door Roland Derveaux

op 13/05/2020

-BOEKSTUKJE- -VEENLAND- -Daisy Johnson-

Laat mij beginnen met een waarschuwing, of noem het een goede raad. Daisy Johnson heeft mij van mijn stoel geblazen. Zo, nu kunnen we beginnen.
Begin maar om niet te snel van stapel te lopen. Laat ieder verhaal bezinken voor je aan het volgende begint. Dit is taalgebruik in de overtreffende trap. Is dit proza? Ja, maar ook poëzie.
Welke woorden passen hier om de kwaliteiten van dit werkje de hemel in te prijzen, zonder er afbreuk aan te doen? Verrassend? Te gewoon. Vreemd? Zegt niets. Uitzonderlijk? Zeker, maar zo zijn er nog. Buitengewoon? Weergaloos? Vindingrijk of spontaan? Mysterieus?
De stijl is merkwaardig. Rake, gedurfde of idiote om- en beschrijvingen, altijd originele bijvoeglijke naamwoorden, vergelijkingen. De opbouw: fantasierijk of verward? Vindingrijk of spontaan? Tegendraads? Logisch?
Titels die vragen oproepen. Hongerlijder. Bloedritus. Hoe neuk je een man die je niet kent? Een blauwe plek in de vorm en het formaat van een deurklink. Het bijgeloof over albatrossen. Kraamstenen… (een woord waarvan de betekenis mij ook nu nog niet bekend is). Maar verder ook: Het paard. De vuurtorenwachter.
In het veenland is de verhouding tussen natuur, mens en dier onvoorspelbaar. Wreed zelfs. Sterke vrouwen. Vissen die niet in een gids gevonden worden. Magisch realisme schudt de lezer voortdurend door elkaar.
Taal of wartaal? Lichaamstaal, in die zin dat iedere lettergreep zich in het lichaam van de ontvanger boort. Geniaal in zijn complexiteit.
Maar wat primeert er nu: de taal of het verhaal? Woorden en zinnen of inhoud? Alsof de auteur de woorden vooraf uitgeknipt heeft om ze in een andere context of volgorde te leggen of er kunstvoorwerpen van te maken. Papierkunst. Origami. “Woorden die ze in zinnen probeerde te vouwen.” - “Zijn lettergrepen aan de telefoon, de plaatsing van zijn leestekens…” Twee van haar eigen combinaties.
Lees traag en geniet van het ene vijfsterrengerecht na het andere.
Probeer ook niet om de verhalen na te vertellen. Het zijn snoepjes, gelaagd en gepareld met verborgen smaken. Het moerassige veenland geeft slechts mondjesmaat bloot wat het verbergt en altijd is de confrontatie schokkend, driest. Voorbeelden: Op dieet gaan, water drinken in overvloed met als resultaat dat je in een paling verandert. Hoe pas je op een half verhongerde hond waar je zo snel mogelijk van af wilt?
Is het nog nodig om eraan toe te voegen dat het lezen van Veenland voor mij een zeldzame ervaring was?

Daisy Johnson - Veenland (Fen) - Uitgeverij Koppernik 2018
Boekstukjes - 18 mei 2020 - Delen mag, maar voor commerciële doeleinden geldt ©2020 Roland Derveaux - facebook.com/plezierschrijver

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief