Zo donker buiten

Door Marnix Peeters

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Zo donker buiten is Marnix Peeters’ reconstructie van zijn moeders leven, haar laatste maanden en haar overlijden. Zij was bescheiden, was van mening dat het beste leven zich in de schaduw afspeelt. Je doet wat je moet doen en wanneer je verdwijnt is het alsof je er nooit bent geweest, je hebt voetsporen noch vingerafdrukken achtergelaten, het leven is een voorbereiding op schim zijn. In die zin paste alzheimer wel bij haar: na de diagnose die zij al jarenlang vreesde, doolde zij steeds meer rond in de stille nevel die haar ging omgeven. En toch heeft ook zij haar sporen nagelaten, zeker bij Peeters. De schrijver poogt zich te herinneren hoe zij was voor de ziekte. Het zijn pogingen die vaak eindigen in duisternis. Maar misschien is dat wat rouwen is: graven naar voorbij het verdriet. Langzaam het goede, aangename vroeger weer blootleggen en opnieuw kleuren ontwaren in een donkere herinnering. Eerlijk, onverbloemd en geschreven met gevoel, Zo donker buiten is Marnix Peeters’ requiem, het afscheid van een zoon aan zijn moeder.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marja Alaerts

op 17/03/2020

zo herkenbaar...

Lees meer

Door Lieve De Becker

op 17/03/2020

Mooi, intiem boek, sober geschreven. Ook al gaat het boek over de moeder van de schrijver, toch voel je de liefde voor beide ouders doorheen het ganse verhaal. Een boek om te lezen en te herlezen, een boek om te koesteren.

Lees meer

Door Cathérine Vandoorne

op 17/03/2020

Misschien heeft te maken met mijn gevoelstoestand -ik heb ook net een ouder verloren- maar dit boek heb ik gelezen en opnieuw gelezen… Omdat het ontzettend herkenbaar is, maar tegelijk ook troost geeft.
In ‘Zo donker buiten’ volg je het leven van een moeder. Van Marnix Peeters’ moeder. Je volgt haar tot ze sterft. Aan die vreselijk ziekte die Alzheimer heet. Peeters schrijft over de herinneringen die zij niet meer heeft. Hij doet dat met zoveel liefde, fijngevoeligheid en tegelijkertijd humor, dat het eigenlijk geen donker, zwaar boek is geworden maar eerder een ingetogen verhaal. Dat alles in een zeer mooie taal (en ook kaft) verpakt. Het boek is een ode geworden aan de moeder én aan het leven, ook met zijn minder mooie kanten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief