Vuile lakens

Door Anais Ertvelde, Heleen Debruyne

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan. Voortdurend flitsen verstrengelde lijven, suggestieve halfopen monden en spannende seksspeeltjes voorbij. Wij westerlingen moeten dus wel bevrijd zijn, werkelijk vrij in wat we met onze lichamen doen.
Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook. Maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten op de bestaande normen. Normen die goed verborgen, maar daarom des te hardnekkiger zijn.
In Vuile lakens leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat ‘seksuele vrijheid’ een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap én in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot. Deze schatkist aan kennis levert avontuurlijke essays op waarin vele van onze nodeloze schaamtes worden gefileerd.

We kunnen én een trillend gat én een kritisch denker zijn, én sterk en kwetsbaar. De waas van seks zou al die verschillende lagen niet mogen uitvagen, maar je juist de mogelijkheid moeten geven om ze allemaal – gulzig, morsig, samengeplakt – te ervaren.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lieve Destoop

op 25/05/2018

Op veel vlakken echt verhelderend en verbredend. Al blijven de schrijvers in een aantal cliché's hangen en wijden ze wel erg veel aandacht aan issues waar ze zelf mee blijken te worstelen. Ook zijn hun man-vrouw vergelijkingen wat mij betreft niet steeds relevant.
Blij dat ik dit boek doorkreeg van een vriendin.

Lees meer

Door Sieglinde Michiel

op 23/04/2018

Alwéér een seksboek? Alweer een seksboek ja, maar dan een zonder pijptips of de 15 manieren om een man voor je te winnen. Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde behandelen in deze bundel nagenoeg elk aspect van seksualiteit, en schoppen de nodige heilige huisjes omver. Elk essay is stevig historisch en wetenschappelijk onderbouwd, maar dat wordt aangenaam en fris gemixt met eigen ervaringen van de auteurs en gesprekken met ervaringsdeskundigen of specialisten. Ik kan niet zeggen dat ik veel heb bijgeleerd uit het boek, al denk ik ook niet dat dat meteen de bedoeling is. Het is wel een geweldige conversation starter, want toen ik het uit had waren er duizend dingen waarover ik met iedereen wilde praten. Waarom wordt er niet op elke middelbare school tijd uitgetrokken voor seksualiteit/voorlichting als volwaardig op zichzelf staand vak? Waarom is er nog altijd geen pil voor mannen? Hoe komt het toch dat biseksualiteit zo vaak lichtjes misprijzend als ‘eten van twee walletjes’ of ‘een overgangsfase’ wordt weggezet? Wanneer komt er eindelijk eens rood bloed in de reclames voor maandverband? Wist je dat het maagdenvlies eigenlijk helemaal niet bestaat? Ooit al erover nagedacht dat je er zelf voor kan kiezen om op bepaalde momenten geobjectiveerd te worden, en dat dat niet betekent dat je daarom meteen al je zelfbeschikkingsrecht overboord gooit? Dat vrouwen wel degelijk opgewonden geraken van porno en dat zelfs wetenschappelijk onderzocht is? Maar dat er eigenlijk in het algemeen heel veel aspecten van onze seksualiteit nog niet of nog veel te weinig onderzocht zijn? En vooral: waar schamen we ons toch eigenlijk voor? We leven volgens sommigen in een overgeseksualiseerde maatschappij, maar wanneer heb jij nog eens in alle openheid op een niet-verkrampte manier met iemand over seks gepraat? Alleen al daarom zou iedereen Vuile Lakens moeten lezen, inclusief je schoonmoeder en je zestienjarige buurjongen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief