De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

1942

Door Herman Van Goethem

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt steeds meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde, en vanaf augustus worden de Joden ook massaal gedeporteerd. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid.

Het jaar van de stilte is niet zomaar de reconstructie van een vergeten oorlogsjaar. Het biedt een nieuw verklaringsmodel over de Tweede Wereldoorlog, een model dat vragen oproept die veel verder reiken dan het inktzwarte 1942. Op de achtergrond van dit verhaal beschrijft de auteur zijn zoektocht naar het verleden, naar de verwerking en ontkenning van wat toen kon gebeuren.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door rony boonen

op 08/12/2019

Iedereen moet dit lezen!

Lees meer

Door Jo Vermuyten

op 18/11/2019

Door Astrid Dekkers

op 11/11/2019

Prachtig boek in inhoud, stijl en vormgeving. Uniek door de combinatie van wetenschap en een persoonlijke geschiedenis.

Lees meer

Door Raf D'haen

op 04/11/2019

Herman Van Goethem heeft recht van spreken en recht van schrijven. Zo doorbreekt hij moedig mee de stilte. Wijsheid gaat gekleed in nederigheid. Nederigheid over een nog te onverwerkt collectief verleden waar we klaarheid in moeten brengen. Met zin voor veel nuance. Herman Van Goethem is bijzonder goed geplaatst om met de nodige autoriteit te getuigen. Dank voor dit meesterwerk.

Lees meer

Door Isabel Junius

op 04/11/2019

Academisch werk op een heel unieke manier geschreven! Bovendien ook onwaarschijnlijk relevant en revelerend!!

Elke jongere zou dit boek moeten lezen tijdens zijn schoolperiode!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief