1942

Herman Van Goethem

Geschiedenis

5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt steeds meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde, en vanaf augustus worden de Joden ook massaal gedeporteerd. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid. Het jaar van de stilte is niet zomaar de reconstructie van een vergeten oorlogsjaar. Het biedt een nieuw verklaringsmodel over de Tweede Wereldoorlog, een model dat vragen oproept die veel verder reiken dan het inktzwarte 1942. Op de achtergrond van dit verhaal beschrijft de auteur zijn zoektocht naar het verleden, naar de verwerking en ontkenning van wat toen kon gebeuren. Herman Van Goethem (1958) is historicus en jurist, en rector van de Universiteit Antwerpen. Hij was curator en mede-initiator van Kazerne Dossin, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Van Goethem is ook auteur van een aantal spraakmakende boeken, waaronder Leopold III. De Koning, het Land, de Oorlog, dat hij samen met Jan Velaers schreef.

Wat anderen schrijven over dit boek

Het jaar 1942 in Antwerpen. Een dagboek,van 24-12-1941 tot 23-02-1943,een bewogen tijd . Oorlogstijd,terreur,mensen,joden die opgepakt worden. In het boek krijgen ze een gezicht,namen in officiële papieren...Regering Pierlot in London,en gedoogbeleid van gezagdragers ,verregaaande administratieve collaboratie. Het tij keert,met het geloof van de eventuele totale overgave van Duitsland. Te laat voor vele slachtoffers van deportatie en moord.
Een immens werk,en waardevol boek,historisch en gegrond en gestaafd door niet te miskennen bronnen, vermeld in het boek.
Geeft inzicht,zonder langdradigheid, de feiten,en het lot van mensen,in een dictatoriaal gebeuren,en het leven van elke dag alsof er niets aan de hand was,"Stilte",en wegkijken of meedraaien,tot het tij keert en ontkennen. Toch zijn er die trachten in het verweer te komen,wat hen niet in dank werd afgenomen met gevolgen. Andere steden zoals Brussel,Charleroi boden meer weerstand,bij de gezagdragers.

Een boek dat in je vel kruipt. Een boek dat je stil maakt. Een boek dat je tot nadenken aanzet. Herman Van Goethem heeft een prachtig werk geschreven met dit boek.

Confronterende docu-roman over een zeer donkere bladzijde in onze stedelijke geschiedenis...

Ontluisterende research-publicatie over 't Schoon verdiep.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!