Republiek van licht

Door Andres Barba

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen, gelegen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer vervolgens twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe. Twintig jaar later schrijft een gemeentebeambte een verslag over de gebeurtenissen van toen, over hoe de bewoners gedwongen werden na te denken over chaos en orde, geweld en beschaving, en hoe ze uiteindelijk de terreur hebben weten te overleven. In de stijl van Heart of Darkness en Lord of the Flies is Republiek van licht een prachtig geschreven, subtiele, maar ook zeer spannende fabel over de tijd waarin wij leven. Een unieke roman die voorbestemd lijkt een moderne klassieker te worden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 01/06/2020

Dit boek werd me aangeraden door de boekendokter. Het is een bijzonder verhaal en ook wat spannend en bevreemdend. Het verhaal kronkelt zoals je het niet verwacht. Wat het boek echt vertelt, in de onderlaag, is iets om over na te denken.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 26/01/2020

Het is een gemeenteambtenaar die dit verhaal vertelt op essayistische wijze. De gebeurtenissen dateren van zo een 25 jaar geleden.
In een tropisch provinciestadje, vlakbij de jungle duiken uit het niets 32 kinderen op, tussen de 9 en 13 jaar. Niemand weet wie ze zijn of waar ze vandaan komen, ze spreken een onverstaanbare taal en hebben een ontregelend effect op de gemeenschap omdat ze gewelddadig zijn . Dan gebeurt er een aanval door de kinderen op de supermarkt waarbij twee doden vallen.
De gemeenteambtenaar reflecteert over de gebeurtenissen van toen.
Andrés Barba schreef een prachtig en subtiel spannend boek. Stelt belangrijke vragen over de per definitie "onschuld" van kinderen.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 07/08/2019

"Ik ben zo dankbaar dat ik dit boek heb mógen ontdekken. Het speelt zich af in de jungle, ergens in Latijns-Amerika en je voelt bijna de zweetdruppels als je "Republiek van licht" leest, het is echt een boek om mee te nemen op vakantie. "Republiek van licht" begint mysterieus: er verschijnen opeens 32 kinderen in een dorp in de jungle, ergens in Latijns-Amerika. Ze lijken een zelf geconstrueerde taal te spreken, ze verplaatsen zich in bepaalde groepjes zonder duidelijke leider. “De 32”, worden ze genoemd. Het levert een spannende roman op "over de tijd waarin wij leven", zoals het op de achterflap staat. Een soort van hedendaagse, magisch-realistische parabel. Je zit echt mee in dat dorp, bij die kinderen. En je begint er over na te denken: Hoe zou ik mij voelen? Hoe zou ik reageren? Wat is schuld en onschuld? Ik heb het in één ruk uitgelezen, in de zon, en ik vond het een cadeau om dit boek te lezen."

"Volwassenen verwachten van kinderen dat ze onschuldig zijn. Wanneer dat – zoals in dit boek – doorprikt wordt, brengt dat heel wat naar boven bij volwassenen. In die mate dat de volwassenen zich beginnen te misdragen. Het is een gelaagd boek, terwijl het amper 207 bladzijden telt. Hoeveel er kan gebeuren op een paar honderd bladzijden! Een magische sfeer van begin tot einde. Ik wilde het niet uitlezen, omdat het dan zou stoppen. Maar het verhaal is ook net lang genoeg om het mysterie helemaal op te bouwen en op het einde toch (deels) te ontrafelen. Met genoeg openheid om er zelf over verder te filosoferen." - Fatma Tasminar (VRT NWS) over "Republiek van licht"

Lees meer

Door pia Vermote

op 24/07/2019

Het boek blijft in dagenlang in je hoofd...

Lees meer

Door myriam Blieck

op 19/07/2019

Fatma Taspinar (VRT NWS) tipt dit boek als ultiem zomerboek.
Lees hier waarom: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/03/het-ultieme-zomerboek-van-fatma-taspinar/

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief