Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen, gelegen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer vervolgens twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe.
Meer hoefde ik niet te weten, dit boek trok me enorm aan en ik las het in één ruk uit. Het erg vreemde verhaal is dan ook zeer verfijnd en vloeiend geschreven, met sterke poëtische beelden.
De ik-figuur blikt terug op de tijd waarin hij met zijn gezin in San Cristóbal woonde, een stadje aan de rand van een vijandige jungle, gekenmerkt door felle hitte, harde kleuren, en rauwe armoede. Hij werkt er voor de dienst Sociale Zaken en wordt na een tijd geconfronteerd met een bende kinderen die het stadje terroriseert.
Andrés Barba schildert een bijzonder dubbelzinnige maatschappij af : de botsing tussen de denkwereld van kinderen en de houding van volwassenen tegenover hen. Dit verhaal toont hoe sommige kinderen zichzelf kunnen organiseren, met eigen codes en regels, waarin ook wreedheid past die grenst aan horror.
Er gebeurt ontzettend veel in deze compacte roman, hij bleef nog wel even nazinderen. En dat maakt me razend benieuwd naar zijn nieuwe roman Kleine handen.
Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen, gelegen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer vervolgens twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe. Twintig jaar later schrijft een gemeentebeambte een verslag over de gebeurtenissen van toen, over hoe de bewoners gedwongen werden na te denken over chaos en orde, geweld en beschaving, en hoe ze uiteindelijk de terreur hebben weten te overleven.
In de stijl van Heart of Darkness en Lord of the Flies is Republiek van licht een prachtig geschreven, subtiele, maar ook zeer spannende fabel over de tijd waarin wij leven. Een unieke roman die voorbestemd lijkt een moderne klassieker te worden.
Wat anderen schrijven over dit boek
Uw recensie werd succesvol toegevoegd