Antigone in Molenbeek

Stefan Hertmans

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Antigone in Molenbeek is het prangende relaas van een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar dode broer. Zij wil niets liever dan hem kunnen begraven, maar dat blijkt onmogelijk. Verwijzend naar de bekende tragedie van Sophocles schreef Stefan Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over medeleven met iemand die helemaal alleen is komen te staan: de zus van een zelfmoordterrorist.

Hyena in mijn hoofd
Gieren in mijn hoofd
Zand in mijn ogen
Ik zie een stad in zand
verdwijnen
Ik had twee broers
De ene sloeg de andere
De andere mij soms ook

En er is niets meer
te begraven

Wat anderen schrijven over dit boek

Dit kleine boekje vertelt over terrorisme vanuit een erg interessante invalshoek : aan het woord is de zus van een zelfmoordterrorist die graag haar broer wil begraven.
Op slechts een 80-tal pagina's wordt er een indringende karakterschets gegeven van deze jonge vrouw.
Intrigerend en confronterend!

Hedendaagse versie van het bekende toneelstuk van Sophocles. Aangrijpende inhoud en prachtige taal. Een aanrader!

5 dingen over Antigone in Molenbeek:

- Antigone in Molenbeek is de moderne versie van de oeroude tragedie van Sophocles en vertelt over de strijd van een jonge vrouw in Molenbeek om haar dode broer, een terrorist te kunnen begraven. ’t Is een pleidooi voor meer empathie en menselijkheid.

- Het speelt zich af in het beruchte Molenbeek, vandaag.

- Relevant, interessant en leerrijk in deze tijden, waarin we allemaal rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben gehad met terreurdreiging. De tekst bezorgt een nieuw, nog maar weinig behandeld perspectief voor al wie zich een mening over deze problematiek wil vormen.

- Je leest het boek in één sessie uit en dat verhoogt de intensiteit van het verhaal enorm.

- In juni is deze theatertekst normaal gezien op de planken te zien. Ik ben razend benieuwd.

Op het scherp van de snee... de zus van een aan flarden ontplofte terrorist wil haar broer begraven. Een leuke zus blijkbaar, studerend aan de unief, modern, uit Molenbeek (een gemeente die steeds meer 'in' wordt; mijn dochter is er verleden jaar gaan wonen aan de Zwarte Vijvers, en zou er voor geen geld uit weg willen), wil mordicus haar broer vinden om hem zijn laatste rust te geven. Te begraven dus. Ondanks alles: hij is mijn broer!! Ze moet dus bij de flikken te rade gaan, en loopt dus van het kastje naar de muur. Een gedreven boekje, mooi om lezen, en zo geschreven dat je bij elke korte zin kan stilstaan en effe denken. Is nodig bij zo'n verhaal, dat delicaat gebracht wordt, maar waarbij de titel naar mijn aanvoelen van bij het begin iets te veel onthult.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!