De kinderen van Calais

Lara Taveirne

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Wissant, Noord-Frankrijk, de jaren zestig. Urenlang gingen ze gebukt op zoek naar de mooiste schelpen. Ze konden gelijktijdig en achterwaarts over de golven duiken. Ze hadden allebei een kamer waar je de zee kon horen ruisen, als de wind goed zat. Lilith en Violaine waren wat men noemt hartsvriendinnen. Onafscheidelijk. Samen kochten ze hun eerste bikini. En het was hand in hand dat ze naar de rand liepen.  Cap Blanc Nez, 1976. Beneden aan de kliffen wordt Violaine gevonden. 135 meter hoger staan twee boekentassen. De kinderen van Calais is een debuut van zelden geziene ambitie. De auteur ontleedt en amputeert liefde in al haar facetten: moederliefde, zussenliefde, naastenliefde. Allesverterende liefde. De suizende tragiek van dit verhaal, als in een val van 135 meter hoog, doet voortdurend naar adem happen en heeft maar één vraag: hoe dicht kun je bij iemand komen zonder jezelf te verliezen?

Wat anderen schrijven over dit boek

De kinderen van Calais is het debuut van Vlaamse schrijfster Lara Taveirne en werd uitgegeven in 2014. Het werd onder andere bekroond met de Debuutprijs in 2015.

Het verhaal speelt zich af in het Franse Wissant, een klein gemeente in Noord-Frankrijk. Het gaat over twee hartsvriendinnen, Violaine en Lilith, die het op school over onderwerpen hebben waar meisjes aan het begin van de puberteit het weleens over hebben: de eerste bikini kopen, wachten op de eerste regels... Het duo beraamt ook om zelfmoord te plegen door van de kliffen te springen.
Het boek maakt dan een sprong waar Lilith, die tienermoeder geworden is, samen met haar dochter Vieux-Rose in een huis woont. Vieux-Rose moet zichzelf leren lezen en schrijven doordat haar moeder heel de dag werkt. Naarmate Vieux-Rose ouder wordt, stijgt de spanning in huis. Vieux-Rose wil de waarheid weten over haarzelf en haar vader. Ze krijgt dan het dagboek van Lilith in handen en maakt verrassende ontdekkingen...

Ik heb zelf deze recensie gelezen (https://www.hebban.nl/recensies/jose-r-over-de-kinderen-van-calais) en ben daar nogal mee eens. Het boek is stilistisch zeer mooi uitgebouwd, maar het thema liefde komt misschien te vaak en te eenvoudig voor. Men komt ook niet veel te weten over het origine van de macabere plannen van de twee vriendinnen.
Maar ik vind het toch een interessante boek om te lezen vol met verrassingen en spanning. Zeer origineel en een omgeving dat men niet vaak in boeken terugvindt.
Ik raad dit boek zeker aan, aan wie een ontspannend boek wil met een mooi opgebouwd verhaal dat niet per se zeer realistisch hoeft te zijn.

Mijn leesjaar 2015 begon uitstekend met dit bij momenten verpletterende boek. Zeer zinnelijk geschreven, ontroerende personages (op één na allemaal vrouwen) en een plot die je uit je slaap houdt!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Stem voor de LangZullenWeLezen-Trofee en win een boekenpakket

Welke boeken van het voorbije jaar winnen een LangZullenWeLezen-trofee? Dat beslis jij! Kies je favoriete boek uit onze longlist en maak kans op een mooi boekenpakket met alle winnende titels.

Stem op je favoriete boeken

Meld je aan om verder te gaan!