Hersenschimmen

Door BERNLEF

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie en over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar het is ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 30/10/2020

In dit verhaal mag je mee ervaren wat het is om de grip op je leven te verliezen. Het is mooi en krachtig geschreven. De stijl past bij de inhoud, zeker naar het einde toe zijn de korte alinea's passend bij het hoofdpersonage. Wat voor hem ondraaglijk en verwarrend wordt, werd ook voor mij moeilijker leesbaar. Zijn gedachten werden rimpelingen. De witregels lassen letterlijk pauzes in waardoor je weer verder kan lezen en waardoor je beseft dat samenhang niet meer hoeft.

Lees meer

Door Thomas Van Loon

op 20/05/2019

Dit boek heb ik gekozen voor een thema waar mensen misschien dagelijks met geconfronteerd worden, namelijk dementie. Het is echt zeer fascinerend hoe de schrijver de ziekte in verhaal kan steken, waarbij dan ook nog is alles wat er met een persoon die dementie heeft, realiteit is. Dit komt heel aangrijpend over. Toen ik het boek las, schrok ik wel van hoe snel en hard deze ziekte kan toenemen. Dit is dus zeker niet aangenaam om met samen te leven. Maar Bernlef weet dit prachtig te verwoorden. Hij gebruikt ook wel wat humor, maar dat kon op bepaalde stukken heel ontroerend zijn. Maar na verloop van tijd begon het boek langdradig te worden, omdat dezelfde elementen steeds terugkomen. Dit was wel zeer jammer, aangezien het een heel interessant onderwerp is. De personages waren zeker uit het leven gegrepen, omdat iedereen wel iemand kent die met hetzelfde probleem zit. Door de nauwkeurige beschrijvingen van deze ziekte, kon ik me zeker inleven in het hoofdpersonage en dat is toch wel confronterend. De locaties die de schrijver gebruikt, kan je heel goed plaatsen met dementie. Zo maakt het hoofdpersonage een wandeling op een verlaten strand en een strand is er voor mij een plek om tot rust te komen en alles even te vergeten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief