Leerschool

Door Tara Westover

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Tara Westover groeit op in een streng mormoons gezin. Al op jonge leeftijd moeten Tara en haar zes broers en zussen risicovol werk verrichten in het bedrijf van hun vader. Ze leren een heftruck te besturen en verzamelen schroot op het erf om in het onderhoud van de familie te voorzien. Het gezin leeft zo afgesloten van de gemeenschap dat er niemand is om Tara te onderwijzen, haar naar een dokter te brengen na een ernstig ongeluk, of om in te grijpen wanneer haar broer gewelddadig wordt.
Tara slaagt er echter in zichzelf wiskunde en grammatica bij te brengen en ze wordt aangenomen aan Brigham Young University. Daar begint haar weg tot zelfontplooiing, waarbij ze niet alleen worstelt met haar gebrek aan kennis door haar geïsoleerde opvoeding, maar ook tot de pijnlijke conclusie moet komen dat een breuk met haar familie onvermijdelijk is.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rinke Vanhoeck

op 16/05/2019

Wonderlijk boek over een meisje dat opgroeit in een Mormoons gezin. Het is waanzinnig wat ze meemaakt en verbazend wat het met een mens doet als het jaren weggehouden wordt van de echte wereld en het gewone ondewijs.
Sterk geschreven.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 20/10/2018

De proloog is literair geschreven met mooie vergelijkingen. Benieuwd las ik verder. Wat volgt is een beschrijvende vertelling van het opgroeien in een ongewoon gezin. Geen literaire zinnen meer maar het ongewone levensverhaal van Tara Westover.

De vader is een zeer dominante man die vecht om de controle van het leven van elk lid van het gezin en gevangen zit in zwart-wit denken. Hij is er niet voor Tara wanneer ze het slachtoffer wordt van haar broer die gewelddadig wordt. Religieus fanatisme of een of andere psychopathologie? Ik vermoedde zeer sterk het tweede.

Jammer om al op pagina vijftig te vernemen dat het inderdaad om een psychische stoornis gaat. Dat element van spanning was er voor mij dan ook af.

Maar het ongewone levensverhaal heeft mij helemaal meegenomen en ik heb het boek dan ook in één ruk uitgelezen.

Lees meer

Door Eva De Smet

op 10/08/2018

Loskomen van je verleden, je heimat is soms moeilijker dan gedacht. Geen literaire hoogvlieger, geen roman, maar toch een getuigenis van de strijd om jezelf te worden, ondanks familie. Wat mij betreft toch meer dan een gewoon tussendoortje.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 01/08/2018

Een verhaal waar je bij momenten, stil, kwaad en woest van wordt. Dit is geen roman maar de memoires van een jonge vrouw die zich lostrekt uit haar verleden. Dit is een levensverhaal dat verdient om gelezen te worden.

Lees meer

Door Maaike

op 04/05/2018

Waargebeurd, auto-biografisch maar met besef van de feilbaarheid van het eigen geheugen. De auteur maakt gebruik van voetnoten om dit duidelijk te maken.
Het leest heel vlot, en het is een interessant verhaal om eens bij stil te staan hoe zulke dingen (kinderen zonder geboorteakte tot de leeftijd van 9 jaar, geen scholing, geen verzekeringen, etc.) nog kunnen voorkomen.
Geen literaire hoogvlieger, maar een hapklaar tussendoortje.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief