De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Jonas Jonasson

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Wat anderen schrijven over dit boek

De "Forrest Gump" onder de boeken. Vlot te lezen! Zeker aanrader voor iedereen die een aangenaam, tof boek wil lezen.

Op het eerste en oppervlakkige zicht een heerlijke schelmenroman, met dit verschil dat de naïeve schelm Allan Karlsson aan het begin van het boek 100 jaar wordt. Maar eigenlijk is het een geniale raamvertelling aan één mens opgenhangen om een hele eeuw te beschrijven.
Om te ontsnappen aan een saaie 100-jaar-viering en aan zuster Alice vlucht Allan Karlsson uit het bejaardenhuis. Bij het busstation koopt hij een kaartje en neemt een koffer mee van een jonge man die onaardig tegen hem doet. (Wel fijn dat je dan meteen sympathie voor de oude man hebt. De koffer is gevuld met miljoenen en de jongeman behoort tot een criminele bende) Binnen de kortste keren zit de bende achter hem aan (waarvan al snel twee leden gedood worden), heeft Karlsson een aantal vrienden gemaakt en is het complete politiekorps in rep en roer vanwege de verdwijning van de hoogbejaarde en de doden.

Jonasson vertelt het verhaal van de 100-jarige met een ouderwets alwetende verteller die ook nog vooruitwijzingen geeft: ‘Als hij in de toekomst had kunnen kijken, had hij absoluut een ander antwoord gegeven.’ De alwetende verteller weet alles van iedereen en dat is wel nodig ook, want om het hele leven van de honderjarige man na te vertellen moet je af en toe wat vaart maken. De achtervolging in het heden wordt afgewisseld met de geschiedenis van Allan, die al jong deskundig wordt in het opblazen van zaken (waaronder zelfs zijn eigen huis). Op onnavolgbare wijze belandt hij daarna steeds bij brandhaarden op de wereld en speelt hij vaak een beslissende rol op de achtergrond bij mondiale conflicten. Met de groten der aarde, Truman, Mao, Stalin , (heerlijke opeenvolging van historische figuren) gaat hij als gelijken om, mits ze hem maar voorzien van een goede maaltijd. Het is heerlijk! Een kapstok om de hele wereldliteratuur aan op te hangen. Hoe geniaal gevonden. Hoe basic ook dat hij 'eten' als leidraad heeft. Het is luchtig geschreven, het gaat als een trein en het is geniaal in elkaar gezet.

Hilarisch avontuur!

Geweldig avontuurlijk en grappig boek. Maakte me goed gezind!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.