Zout

Door Marc Reugebrink

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Het was André Met De Honden die ons het eerst over de vondst van het zout vertelde. We zaten aan de ronde eikenhouten tafel in De Burggraaf en wachtten in de schemer die nu al weken van ’s ochtends tot in de late middag over Lende hing op het licht. De velden waren drassig, de bossen rondom dropen van het water, de wegen en paden in de wijde omtrek waren modder en slijk.’

Baron van Rüdersdorf Helmstadt graaft in het landelijke Lende put na put op zoek naar zuiver water. Een goede vriend heeft hem erop gewezen dat de vele misgeboorten in het dorp en de ziekten en sterfgevallen onder de dorpelingen wellicht het gevolg zijn van het drinken van ernstig vervuild water uit de plaatselijke beek. Het is de reden waarom de meeste dorpelingen hun heil zoeken in de alcohol. Maar hoe de baron ook graaft, hij vindt geen zuiver water. Al wat omhoog komt is pekel. Zout. Het drijft hem eerst tot wanhoop, uiteindelijk tot waanzin. En dat is niet het enige wat de vondst van het zout in Lende teweegbrengt. Alles raakt in het ongerede, de dorpsgemeenschap valt uit elkaar en uiteindelijk is het ieder voor zich.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 19/10/2020

Een fabel waarin de auteur de verbeelding volledig loslaat!
Donker, onheilspellend, drukkend, veel opbeurend is hier niet te beleven, gelukkig is het volledig verzonnen.
Voor mij is de kracht van dit boek de rijke taal, de trefzekere beschrijving van de personages, de rake typeringen, de beeldende beschrijving van de natuur.
Dit was voor mezelf een kennismaking met de auteur en ik ga zeker nog boeken van hem lezen!

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 16/02/2020

Tijd en plaats van het gebeuren,ergens aan de Duitse grens,een afgelegen dorp,in een tijd dat men zich nog verplaatst met paard en koets.Bossen,een herberg,een kerk,een baron en zijn vrouw,een knecht..,een jonkvrouw,en boeren, zonderlinge personages.... Mens en dier, opgejaagd door vervaarlijk uitziende honden....
Obsessief op zoek naar drinkbaar water,men laaft zich aan liederlijke dranken....De wijnkelder van de baron,en verpozen aan de eiken tafel ,van de plaatselijke herberg,brengen soelaas..Men graaft,en graaft.... het dorp onwezenlijk omgespit.Vroeger was ergens de zee...en nu zout,brak water.... ,vliegen en onfrisse luchten...Als in een nare droom....Komt er redding,en fris sprankelend water ?
Beeldende taal.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief