De ontdekking van de hemel

Harry Mulisch

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?
De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.
'– Opdracht volbracht. De zaak is rond.
– Welke zaak?
– Ja, neemt u mij niet kwalijk. Het allerbelangrijkste. De hoofdzaak.
– De hoofdzaak? Waar heb je het over?
– Over het testimonium.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Mulisch verdient hier zijn reputatie. Meesterlijk.

Een prachtig boek en lekker dik....knap geschreven ook. Mulisch heeft heel wat heerlijkheden in zijn roman gestoken alsof het een reiskoffer is die enkel door er gaan op te zitten kan dichtgeritst worden. Er zullen verscheidene gerenommeerde figuren uit de literatuur, zoals o.a. Shakespeare, Dante, van daarboven goedkeurend naar beneden hebben gekeken. Deze roman is een waaier aan delicatessen, er is de eeuwige strijd tussen wetenschap en godsdienst, er zit een vat vol drama in, de typische Mulisch-humor komt uit alle hoeken aanwaaien, maar het is vooral het filosofische karakter van het boek dat me aansprak. Met spijt zag ik het einde van deze roman naderen en het enige minpunt hier is dat ik aan dit monument slechts vijf sterren kan geven ;-)

Een indrukwekkend boek, zijn opus magnus.

Eén van de enige boeken die ik al drie keer las ... telkens opnieuw genoten.

Allesomvattend meesterwerk. Om te lezen en erna oneindig te herlezen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!