Het huis van de moskee

Door Kader Abdolah

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Al achthonderd jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. Al zolang ze er wonen brengen ze de geestelijk leider van de moskee voort. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan, het hoofd van de bazaar. Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 06/07/2019

Een boek in eenvoudig Nederlands dat boeit van begin tot eind. Een aanrader!

Na een rustig begin met sprookjesachtige elementen neemt Kader Abdolah je mee in een hoge vaart tot aan het einde van het boek. Er zit veel actie in het boek.

Het is een familiekroniek en tegelijk leer je de geschiedenis van Iran kennen van de jaren onder de sjah - het verhaal begint in 1969 met het in het geheim kijken naar beelden van de eerste Amerikanen op de maan - tot de revolutie, de terugkeer van Khomeini en de jaren van terreur, jihad en radicale islamisering.

Hoewel het boek in makkelijk Nederlands is, is het geen makkelijk boek voor (jonge) lezers. Er komen veel personages in en hun verhaallijnen worden uitgebreid beschreven. Alles in chronologische volgorde. De stamboom aan het begin van het boek heb ik er af en toe dienen bij te nemen.

Er komen ook veel (moeilijke) Perzische woorden in die achteraan in de verklarende woordenlijst zijn opgenomen.

Er staan veel mooie vertaalde Perzische teksten en poëzie in.

Het was interessant om de maatschappij in Iran te leren kennen, de verschillende stromingen binnen de islam - dé islam bestaat niet en het dagelijks maatschappelijke leven onder een gematigde islam.

De schrijver geeft de boodschap mee dat het goed wonen is aan de zachte kant van de islam en dat mensen door extreme situaties extreme dingen doen.

Zie voor een volledige recensie https//linda020.webnode.be

Lees meer
CD

Door Chantal De boevere

op 11/06/2019

een paareltje van een boek! Leerrijk over de tijdsgeest van toen in Iran. Een ontroerend verhaald.

Lees meer
SS

Door Suvita Saighani

op 29/11/2018

Het is een verhaal dat je laat wenen, lachen en elke emotie laat tonen. Het is dramatisch met schokkende momenten die je niet zal verwachten. In sommige personages kan je je inleven waardoor het ook leuker is om te lezen. Doordat het verhaal meerdere verhaallijnen heeft, wordt het ook interessanter, omdat je iedereen zijn perspectief kan lezen. Het is zeker een aanrader voor mensen die graag een roman over de islamitische samenleving lezen.

Lees meer
LS

Door Lut Snellings

op 30/08/2018

Een boek dat je moeilijk kan opzij leggen.

Lees meer

Door sonja verachtert

op 28/07/2018

Zoals Kader Abdollah zelf zegt: "Ik heb geprobeerd de gordijnen opzij te schuiven en de islam als levenswijze te laten zien." Als je aan het boek begint, wil je verder lezen, je kan dus beter een lange, vrije periode inlassen om het boek in één ruk te kunnen lezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief