De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Malva

Door Hagar Peeters

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert.

Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

‘Alle richtingen waarin hij die avond
het hoofd bewoog, was hij uit gegaan.
Hij had de hele horizon gehad, en meer.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 24/04/2021

Citaat: "Zoals hij zijn gedichten en zijn dichtbundels titels gaf, zo gaf hij mij een naam. Maar nooit noemde hij die in het openbaar. Mijn eeuwige leven begon na mijn dood in 1943 in Gouda. Mijn begrafenis telde een handjevol mensen. Heel anders dan de begrafenis van mijn vader, dertig jaar later in Santiago de Chile."

Hagar Peeters (1972 is een vaak bekroonde dichter. Ook in haar debuutroman, Malva, laat ze de poëzie en bij uitbreiding de hele literaire wereld baden in een sfeer van magisch realisme. De auteur probeert een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Pablo Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter met een beperking heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn. Dus laat de auteur, in het hiernamaals of hoe je het ook wil noemen, Malva de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft een stem, aan het meisje, mismaakt met een waterhoofd, dat om die reden verstoten werd door haar vader en als achtjarige ver weg van hem stierf. Onder het monologen, dialogen met de schrijfster en het schrijven door, worden er ook gesprekken gevoerd met met andere verwaarloosde kinderen kunstenaars, zoals de schizofrene dochter van James Joyce, en de zoon van Arthur Miller, die het Downsyndroom had. Een speciale rol speelt Oskar, hoofdpersoon uit Die Blechtrommel. Ook hij kampt nog steeds met de frustraties die hij opdeed in zijn tijd op aarde. Zij vraagt vaak advies aan wijzen zoals Socrates, Roald Dahl en de Poolse dichteres Wislawa Szymborska. Hagar Peeters is een goede stilist, schrijft heel poëtisch zelfs vernieuwend barok maar het geheel is me té bombastisch en dat doet aan waarde in boeten.

Lees meer

Door Henk Verbrugghe

op 03/05/2019

K heb dit boek gelezen als lezersjury voor de fintro literatuurprijs en ik vond het prachtig. Voor mij was het de terechte winnaar. Meeslepend geschreven, magisch realistisch verhaal over de verstoten en overleden dochter van Pablo Neruda.

Lees meer

Door Ossama Anzagh

op 10/11/2018

Het boek 'Malva' gaat over een meisje genaamd Malva dochter van Chileens dichter Pablo Neruda ,die op achtjarige leeftijd gestorven was vanwege een waterhoofd. In heel haar leven krijgt Malva nooit enige acceptatie van haar vader en wordt zo al vroeg verstoot. Dit is een zeer emotioneel onderwerp dus was het zeker niet makkelijk voor Hagar om hier een boek over te schrijven ook wegens het tekort aan informatie over Malva

Hagar schrijft een vloeiend verhaal met een uitgebreid taalpakket. Ze schrijft op een eerder aparte manier namelijk haar inspiratie komt van Malva zelf die met haar communiceert vanuit het hiernamaals. Hierdoor geeft ze Malva een stem die ze nooit heeft kunnen gebruiken in haar leven op aarde. Ook weet je vaak niet of het nu Hagar of Malva die aan het woord is.

Dit is de eerste Roman die ik ooit heb gelezen en ik begrijp zeker en vast waarom dit boek de Fintro literatuurprijs heeft gewonnen.

Lees meer

Door Tibo Ulfelt

op 10/11/2018

Het boek Malva gaat over de dochter van Pablo Neruda. Het meisje heeft een waterhoofd, Pablo verstoot zijn dochter hierdoor. Ze sterft uiteindelijk bij een gastgezin in Nederland op de leeftijd van 8. Het gaat eigenlijk over het dode meisje dat via een hedendaagse schrijfster de acceptie van haar vader probeert te verkrijgen, dit raakte mij erg. Het boek draait om één centrale tragedie, dit kan het schrijven vermoeilijken. Maar Hagar Peeters heeft door middel van vele synoniemen, beeldspraak en lange beeld scheppende zinnen een prachtig verhaal geschreven dat ook nog eens vloeiend leest. Ook door de uitgebreide beeldschepping kan de lezer zich uitstekend inleven in de situatie en het verhaal van onze personages.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief