Malva

Hagar Peeters

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Pablo Neruda was ooit getrouwd met een Nederlandse vrouw. Ze kregen een gehandicapte dochter, Malva, die op achtjarige leeftijd stierf. In een even lyrische als verhalende debuutroman laat Hagar Peeters dit jonge meisje na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Onverschrokken treedt Malva op als alwetende verteller over haar eigen leven en over dat van haar beroemde vader. Ze draaft op haar paardje over de eeuwige jachtvelden, waar ze zielsverwanten ontmoet bij wie ze een antwoord probeert te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en de vertrapten, haar heeft verstoten. Ze vraagt Hagar Peeters, die tot haar elfde door haar vader werd verzwegen, als 'ghost writer' op te treden. Ten tijde van Neruda's dood was Hagars eigen vader als journalist in Santiago de Chile; hij was erbij toen tijdens de begrafenis van Neruda de eerste demonstratie tegen het regime van generaal Pinochet werd gehouden. Zo kruisten de levens van beide vaders elkaar. Met poëtische pen reconstrueert Hagar Peeters op intelligente en speelse wijze het verhaal van een kind dat er niet mocht zijn.

Wat anderen schrijven over dit boek

K heb dit boek gelezen als lezersjury voor de fintro literatuurprijs en ik vond het prachtig. Voor mij was het de terechte winnaar. Meeslepend geschreven, magisch realistisch verhaal over de verstoten en overleden dochter van Pablo Neruda.

Het boek 'Malva' gaat over een meisje genaamd Malva dochter van Chileens dichter Pablo Neruda ,die op achtjarige leeftijd gestorven was vanwege een waterhoofd. In heel haar leven krijgt Malva nooit enige acceptatie van haar vader en wordt zo al vroeg verstoot. Dit is een zeer emotioneel onderwerp dus was het zeker niet makkelijk voor Hagar om hier een boek over te schrijven ook wegens het tekort aan informatie over Malva

Hagar schrijft een vloeiend verhaal met een uitgebreid taalpakket. Ze schrijft op een eerder aparte manier namelijk haar inspiratie komt van Malva zelf die met haar communiceert vanuit het hiernamaals. Hierdoor geeft ze Malva een stem die ze nooit heeft kunnen gebruiken in haar leven op aarde. Ook weet je vaak niet of het nu Hagar of Malva die aan het woord is.

Dit is de eerste Roman die ik ooit heb gelezen en ik begrijp zeker en vast waarom dit boek de Fintro literatuurprijs heeft gewonnen.

Het boek Malva gaat over de dochter van Pablo Neruda. Het meisje heeft een waterhoofd, Pablo verstoot zijn dochter hierdoor. Ze sterft uiteindelijk bij een gastgezin in Nederland op de leeftijd van 8. Het gaat eigenlijk over het dode meisje dat via een hedendaagse schrijfster de acceptie van haar vader probeert te verkrijgen, dit raakte mij erg. Het boek draait om één centrale tragedie, dit kan het schrijven vermoeilijken. Maar Hagar Peeters heeft door middel van vele synoniemen, beeldspraak en lange beeld scheppende zinnen een prachtig verhaal geschreven dat ook nog eens vloeiend leest. Ook door de uitgebreide beeldschepping kan de lezer zich uitstekend inleven in de situatie en het verhaal van onze personages.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!