De ommegang

Door Jan Aken

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de vroege lente van 1415, op de stoffige wegen van Italië, heeft de ambitieuze heelmeester en architect Isidorus van Rillington een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus’ zoektocht naar kennis, die hem tot aan de rand van de wereld bracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden.
De ommegang is een meeslepende historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen. Jan van Aken voert ons van een middeleeuwse bibliotheek in Engeland via de verwoeste gebieden langs de Zijderoute naar een kleine stad aan de Bodensee, waar koning, kardinalen, adel en geleerden strijden voor de eenheid van Europa.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy Mahieu

op 05/01/2020

Overweldigende historische roman, waarin de wetenschap in de 14e-eeuw het onderspit moet delven onder de druk van de verdeelde maar nog steeds alles overheersende katholieke kerk. Je wordt tegelijk meegenomen in een verbazende avontuurlijke wereldreis. Graag meer van dat.

Lees meer

Door Liliane Rombouts

op 28/07/2019

Zalig vlot lezende historische roman.
Het geheugen speelt een belangrijke rol.
Isidoor heeft een zeer fotografisch geheugen en hij beheerst de kunst om volledige boeken te citeren.
Hij heeft zijn eigen manier van opslagen in dit geheugen.
Wij volgen samen met zijn vele reizen de opbouw van dit geheugen, maar ook de aftakeling ervan.
Mooi geschreven, zeker een aanrader.

Lees meer

Door Mariette Verjans

op 24/04/2019

Zeer interessante historische roman.
Naar mijn aanvoelen soms teveel details, dit maakt het boek op momenten moeilijk verteerbaar.
Dit is de reden waarom ik het niet selecteer voor de leesclub.

Lees meer

Door Koen Van den Borre

op 19/10/2018

Een zeer vlot leesbaar boek. Het eerste deel brengt naar verschillende plaatsen in de wereld. Het tweede deel, dat zich afspeelt in Konstanz, is echter net wat te lang. Maar alleszins een aanrader.

Lees meer

Door Francis Brenders

op 20/05/2018

Het boek valt duidelijk in twee delen. Het eerste deel kan je best omschrijven als een avonturenroman waarin we de wederwaardigheden volgen van het hoofdpersonage Isidoor van Rillington vanaf het moment dat hij als vondeling in een Engels klooster terecht komt, daar op jeugdige leeftijd een bibliotheek ontdekt en dan voor zijn opleiding de weide wereld intrekt om te eindigen in centraal Azië als gevangene van Timoer Leng. Heel dit deel komt nogal ongeloofwaardig over en doet soms wat pedanterie aan door de allusies op antieke en middeleeuwse filosofieën, levenswijzen en bijgeloof.
In het tweede deel verandert de toon volledig. Isidoor is dan aangekomen in Konstanz waar het verhaal zich voortzet tegen de achtergrond van het lopende concilie. Hij vestigt zich als arts maar zijn grote droom blijft een verwezenlijking in de architectuur. Zo komt hij in contact met een groot aantal nevenpersonages waarvan de meeste ook echte historische figuren zijn en die in dit boek voorgesteld worden binnen de context waarin ze gewerkt hebben en, zelfs, mogelijk op dat moment in Konstanz aanwezig waren. Het verhaal krijgt hier meer diepgang en samenhang. Isidoor werkt zich steeds verder in nesten om te eindigen in een gevangenis (of een gekkenhuis?).
Ondanks het eerder taaie eerste deel een absoluut leesvaardigheid geheel.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief