Het smelt DL

Door Lize Spit

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Dwarsligger 609 is Het smelt van Lize Spit.

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

‘Het smelt is inderdaad, zoals de meeste critici vóór mij al juichten, een zeer uitzonderlijke roman. Deze hardvochtige roman had zomaar Het verdriet van België kunnen heten of, nóg groter, Het verdriet van de wereld.’ – The Post Online

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lut Vanden Borre

op 24/06/2021

Zeer goed debuut. Jammer dat sommigen afhaken ...

Lees meer

Door Hugo Gerard

op 10/10/2020

Vier jaar na de hype durf ik al eens een gehypet boek lezen, en met de wetenschap dat Bovenmeer eigenlijk Viersel is, en Eva gewoon Lize (die ik persoonlijk-oppervlakkig ken als docente), ben ik wel blijven lezen. Ik lees al 30 jaar het ene boek na het andere, dus ik kan vergelijken. Werd dit in de US in de markt gezet, vermoed ik dat het Young Adult zou heten. Zonder de Pritt- en nog wat andere scènes, maar toch. Het verhaal hangt écht héél zwaar aan de ontknoping in de schuur (2/3e ver in het boek) en de finale ontknoping op het feest (einde boek).
De sfeerschepping tussenin, en vooral de empathie voor Tes(je) die je letterlijk voélt, deden mij hypersensitieve hart opwarmen.
Ik begrijp de hype, want ik weet wat de Vlaming (en dan vooral Vlaamse meiden en dames) graag leest! Dit dus.
Nostalgie met een dramacaber randje. Een vlezeke bij de beenhouwer, roddelen over de buren, verborgen alcoholisme en een fatalistische kinderwraak: met een half pond vlees meer aan de ribben was het een Lanoye.

Lees meer

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

Meer! Lize, ik wil meer!

Lees meer

Door Wendy Langenaeker

op 06/09/2020

Dit boek voerde me meteen terug naar mijn eigen jeugd,... opgroeien in een dorp waar, de beschrijvingen van het landelijke. Teruggeworpen worden in de tijd en dan vanaf het eerste moment voelen... er is daar in de toekomst iets gebeurd... maar wat? Macaber goede opbouw... en het laat je dan ook verdwaasd achter... beklijvend dus...
Het is wachten op een volgend boek van deze beschrijvende vertelster...
Ik zal het meteen weer lezen. Hou van deze schrijfstijl.

Lees meer

Door Jothi Hermans

op 18/04/2020

Omdat ik zoveel goede dingen over dit boek had gehoord, wilde ik het absoluut lezen.

In het begin kon het nog een beetje boeien, maar op een duur werd het gewoon saai, kinderachtig en veel te langdradig. Het tempo was gewoon veel te traag en door de (te) veel details ging de focus op het werkelijke verhaal verloren.

Ik heb me er echt proberen door te worstelen ‘allé we zullen het nog eens een kans geven’, maar nee, niets voor mij. Het werd bijna een opgave in plaats van een plezier dit boek uit te lezen, daarom dat ik het uiteindelijk aan de kant heb gelegd en niet heb uitgelezen (ben tot pagina 347 geraakt). Iets wat ik eigenlijk bij een boek nog nooit heb gedaan.

Ik koester mijn boeken heel erg, maar dit is toch een exemplaar dat ik zal weggeven of verstoppen voor de boekenjagers.

Ik snap de hele hype rond dit boek dan ook niet.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief