Worm en donder

Inger Leemans, Gert-Jan Johannes

5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Deel IV uit de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Heel wat achttiende-eeuwse romanfiguren zwerven bij maanlicht door donkere bossen. Daar horen ze soms de donder dreigend ratelen. Dan beseffen ze: de mens is in het oneindige universum niet meer dan een miserable worm. Maar wat een bont gevarieerd schouwspel levert het woelen en wurmen van de menselijke samenleving op! Schrijvers en dichters kijken er gefascineerd naar. Maanreiziger en schipbreukeling, kluizenaar en patriot, hoer en dominee, edelman en schuinsmarcheerder - ze bevolken allen de wereld van Worm en donder. Achttiende-eeuwse schrijvers zijn onderzoekers. Ze verkennen niet alleen de wetten der natuur en die van de samenleving, ze proberen ook de werking van de menselijke geest te doorgronden. Met hun nieuw verworven kennis willen ze de wereld verbeteren. Literatoren zetten alle denkbare genres, stijlsoorten en vertelvormen in om hun idealen te verwezenlijken. Maar wanneer de strijd dreigt te ontaarden in een totale burgeroorlog, blijkt dat de wereld minder maakbaar is dan ze dachten. De literatuur- en cultuurhistorici Inger Leemans (Vrije Universiteit Amsterdam) en Gert-Jan Johannes (Universiteit Utrecht) staan garant voor een brede, cultuurhistorische benadering van de literatuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Dit is het vijfde boek uit de reeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur (deel I bestond uit twee boeken). Op het eerste gezicht leek de 18de eeuw voor mij de minst interessante periode uit de reeks, maar ook de auteurs van dit deel slagen erin om een boeiende analyse te maken. Dit deel gaat wel alleen over de Republiek; Vlaanderen komt in een zesde boek aan bod.
In de inleiding vind ik wel een vreemde opmerking van de auteurs: “We pakken de tijdslijn telkens opnieuw op onder verschillende thema’s. Wie het boek in zijn geheel zou lezen, kan daardoor soms stukjes informatie meerdere malen tegenkomen onder verschillende noemers. We gaan ervan uit dat dit voor maar weinig lezers zal gelden.” (p. 28). Waarom gaan de auteurs ervan uit dat een werk waar ze zoveel tijd en energie in gestopt hebben niet volledig gelezen zal worden? Ik wil hierbij opmerken dat ik jaren heb gewacht op de publicatie van de laatste delen van deze reeks om de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur chronologisch en volledig te kunnen lezen. Nog 4 delen te gaan …

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!