Cecile

Ish Hamou

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Fran‡aise intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden. Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.

Wat anderen schrijven over dit boek

De essentie van wat nodig is in het leven, om te leven, hoe te leven, waarom te leven. Welke keuze’s daar toe leiden, weg van leiden hoe je het lot van geluk kan sturen en verliezen. Maar vooral de essentie voor wat er allemaal/ maar voor nodig is. La vie.

Prachtig aangrijpend boek.

Citaat: "Je hebt al alles wat je nodig hebt. Het is wat je dénkt nodig te hebben dat je gek maakt. Nodig hebben is iets anders dan begeren, neem het een niet voor het ander, want dat is een zonde", preekte hij. "We hebben meer dan genoeg om van te leven. Je hebt een dak boven je hoofd, goede grond die voedsel levert, je familie om je heen en God die over je waakt. Meer heb je niet nodig, mijn zoon."


Het 2de boek dat ik lees van Ish Ait Hamou en al minstens even mooi als zijn andere, Hard Hart, dat ik via de "Verborgen Parels" van de bib leerde kennen. Beide boeken zijn absolute aanraders ! De taal is prachtig, de stijl in het begin tijdens de jeugd van Djibril eerder guitig maar naarmate het verhaal vordert wordt het pakkend (wat getuigt van Hamou's geweldige inlevingsvermogen) en ontroerend mooi. Het verhaal deed me ook nadenken over het leven in het "onderontwikkelde" zuiden van Marokko versus het leven in een grootstad als Parijs. Houd de doos Kleenex bij de hand, ik hield het niet droog. Wedden dat "La Vie En Rose" van Edith Piaf nooit meer hetzelfde klinkt na dit boek ?

Veel over Ish weet ik niet, maar nadat ik dit boek heb gelezen wist ik al dat hij een getalenteerde schrijver is. Cécile laat je zien dat veel mensen in Marokko het moeilijk hebben en dat ze hopen op een beter leven, maar het hoofdpersonage Djibril zorgt er dan weer voor dat je uit de kleinste dingen geluk kan halen.
Het begin van het boek sprak met niet echt aan. Steeds dezelfde handelingen werden herhaald wat me na een tijd het gevoel gaf om het boek gewoon te laten liggen. Bij mij kwam het over alsof Ish er alles aan wou doen om het boek zo lang mogelijk te maken. Maar het moment dat Djibrils avontuur begon op de boot werd het verhaal weer interessanter. Het kwam soms ongeloofwaardig over maar dat sprak me het meest aan. Zijn situatie in Spanje vond ik het beste deel in het boek. Het liet me zien dat wanneer je niet sterk kan zijn gewoon slim moet zijn. Het ontroerde me wel.
Wat mij ook steeds aanspoorde om het verhaal uit te lezen was de sprong van een 11-jarig jongen naar een puber en tot slot naar en volwassen man. Ik kon het me makkelijk visualiseren.
Nadat Djibril naar Parijs ging begon ik weer wat mijn interesse te verliezen en te hopen dat het boek daarna wat terug levendiger werd met veel avontuur, maar dat was helaas niet zo. Het einde vond ik ook echt niets, daar had ik wat meer drama verwacht.

prachtig boek! Ish grijpt je naar de keel!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!