De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Cecile

Door Ish Ait Hamou

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet.
Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Fran‡aise intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden.
Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jolien Buckens

op 16/09/2021

De mooie schrijfstijl van Ish, maar het verhaal vond ik nogal ongeloofwaardig en van de ene extreme in de andere.

Lees meer

Door Jurgen Luyckx

op 28/08/2021

Een mooi ontroerend verhaal dat vlot en aangenaam leest. Aanrader.

Lees meer

Door Jan Wachters

op 21/07/2021

Het boek leest als een trein. Het verhaal is zeer ontroerend.

Lees meer

Door Adelien Van de Velde

op 15/11/2020

In het boek Cecile maken we kennis met de kleine Djibril. Djibril woont in een woestijndorp in Marokko. Weg van de bestaande wereld lijdt hij daar een rustig en beschermd leven bij zijn familie en tussen zijn dorpelingen, in de natuur. De auteur beschrijft het woestijndorp zo sprekend dat we ons als lezer alles levendig kunnen voorstellen het voelt of we er zelf aanwezig zijn.
Hij is ook een heel nieuwsgierige jongen en daardoor komt hij terecht in een bizar avontuur of eerder een nachtmerrie.
Hij volgt zijn oudere broer (kareem) die wil vertrekken naar Europa. De broer was reisgids en is verliefd geworden op een meisje Cécile. Cécile wad als toerist met haar ouders het dorpje komen bezoeken.
Kareem wordt opgepakt tijdens de reis en zal nooit Europa bereiken. Djibril kan de reis wel voortzetten en hij beleeft een spannende reis waar hij ook jongens, die zoals hem de oversteek doen, ziet sterven. De auteur beschrijft de overtocht zo spannend, het raakt echt. Hierdoor ga je nadenken over de vele jonge mensen die elke dag proberen hun kans te wagen om naar Europa te komen, met kans op het verlies van hun leven… eenmaal aangekomen leeft Djibril eerst op straat in Spanje, maar daarna komt hij door zijn volharding en zijn kennis over de landbouw terecht op een haciënda in Spanje. De baas is zeer tevreden over hem en hij krijgt daar steeds meer verantwoordelijkheid.
Twaalf jaar na in de Haciënda vindt hij een oude foto van zijn broer, in de oude kledij die hij aanhad bij zijn overtocht.
Door deze foto en de herinnering aan vroeger gaat hij terug naar een moskee.
Door wat hij daar in de dienst hoort besluit hij om zijn zoektocht verder te zetten.
Hij gaat naar Parijs, hij wil het adres dat op de foto staat opzoeken.
in Parijs ontmoet hij Cécile, het meisje waarop zijn broer verliefd was.
Hij vindt bij Cécile wat genegenheid en affectie, maar zijn echte liefde wordt niet echt beantwoord.
Daar in Parijs blijft zijn leven een gevecht, enerzijds om te overleven als immigrant en anderzijds om de liefde te winnen van een meisje…
Tot op de laatste bladzijden blijft de spannende vraag hangen of Djibril ooit zijn familie en geboortedorp zal terugzien.

Het is echt een mooi, maar tegelijk triest boek dat de realiteit weergeeft van vele migranten.
Toch slaagt de auteur erin om ook lichtpuntjes in het boek te steken. Het boek zet aan tot nadenken over het trieste lot van vele mensen…

Lees meer

Door Charlotte Paesen

op 07/07/2019

De essentie van wat nodig is in het leven, om te leven, hoe te leven, waarom te leven. Welke keuze’s daar toe leiden, weg van leiden hoe je het lot van geluk kan sturen en verliezen. Maar vooral de essentie voor wat er allemaal/ maar voor nodig is. La vie.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief