De vliegeraar

Khaled Hosseini

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.
Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Een meesterwerk! Ik kon gewoon niet stoppen met lezen...

Ontroerende roman over vriendschap, en over diepe gevoelens van schuld, boetedoening en verlossing. Een aangrijpend verhaal. Triest, en toch zeer mooi.

Meeslepend,boeiend verhaal over verloren vriendschap, oorlog en onderdrukking (Sovjets en Taliban).

Schitterend boek!

zeker lezen heel mooi !

Ik had de film gezien, was ontroerd, onthutst, verlamd, en heb daarna het boek gelezen. Gewoonlijk wordt het andersom gedaan, maar nu ging het eens op deze manier. Een mens kan niet genoeg lezen over hoe andere culturen leven, zo word je een ander, beter (?), zachter mens en kan je meer waardering opbrengen voor wat je hebt. Lezen!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!