De vliegeraar

Door Khaled Hosseini

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.
Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Inne Tack

op 03/08/2021

In 1 woord, wauw! Een klassieker die iedereen zou moeten lezen. Niet alleen voor het schitterende verhaal over vriendschap, trouw, verraad en schuldgevoelens proberen inlossen. Ook om kennis te maken met een warme cultuur die ik nog nooit eerder kon ontdekken op deze manier. Lezen dus!

Lees meer

Door Machteld Bes

op 11/11/2020

'Voor jou doe ik alles!' Dat is wat Hassan roept als hij achter zijn vlieger loopt tijdens de jaarlijkse vechtvliegerwedstrijd in de straten van Afghanistan. Dat is het einde van een hechte vriendschap. Maar het begin van een verhaal waarop 2 jongens hun eigen weg gaan. Het boek laat je die weg ten volle mee beleven. Daarom is het een ontroerende, verschrikkelijke en aangrijpende roman tegelijkertijd. Waarbij je desondanks de ellende en miserie dat ze meemaken, blijft hopen dat het goed eindigt.

Lees meer

Door Toernee Red

op 24/08/2020

Door Ken V

op 14/06/2019

Ontroerende roman over vriendschap, en over diepe gevoelens van schuld, boetedoening en verlossing. Een aangrijpend verhaal. Triest, en toch zeer mooi.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief