De onderwaterzwemmer

P.F. Thomése

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
‘De onderwaterzwemmer’ van P.F. Thomése gaat over de veertienjarige Tin van Heel, die bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied in het laatste oorlogsjaar zijn vader kwijtraakt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten. ‘De onderwaterzwemmer' is een spannende en aangrijpende roman over de onherstelbaarheid van verlies en schuld. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht – maar die, onder water, steeds met je is meegezwommen. ‘De onderwaterzwemmer' is bekroond met de lezersjury Fintro Literatuurprijs en stond op de shortlist Libris Literatuur Prijs 2016.

Wat anderen schrijven over dit boek

Boek met 3 afgescheiden delen met een sterk eerste en laatste stuk

Thomése schrijft in een mooie poëtische taal, stilistisch hoogstaand en mooi geconstrueerd.
Het thema van dit boek is voor mij verlies, maar ook het schuldgevoel van diegene die achterblijft.
Het hoofdpersonage verliest als veertienjarige zijn vader, daarna zijn echtgenote en op het eind van zijn leven, zwaar gewond, vecht hij nog altijd met zijn schuldgevoelens voor die overlijdens.
Zijn kleinzoon komt hem terughalen naar huis en geeft hem een kans om eindelijk in het reine te komen met zijn verleden.
Een boek dat over iets meer gaat dan de waan van elke dag, het overspant een gans leven met de morele worsteling van de mens met zijn verlies en zijn schuldgevoelens.

252 pagina's tragiek, waarvan ik ongemakkelijk word. 'verliezen' en 'verloren zijn' wordt tot in seconden gereconstrueerd, onvermijdbaar en allesbepalend.

Boek dat prachtig geschreven is, maar je van de eerste tot de laatste letter met een ongemakkelijk gevoel achterlaat. En laat dat net een reden zijn om het te lezen.

Wat een prachtig boek! Meeslepend, tragisch én geschreven in een heldere heerlijke taal. Ik ben vanaf nu fan van Thomése!

Heel tragisch, maar tegelijkertijd ook met een komische noot. Onwaarschijnlijk spannend !

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!