Een jihad van liefde

Mohamed El Bachiri, David Van Reybrouck

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!'
Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. In Een jihad van liefde - opgetekend door David Van Reybrouck - praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Het resultaat is een sobere tekst van een ongelooflijke wijsheid. David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Voor Congo ontving hij de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs, de J. Greshoff-prijs en de Prix Médicis 2012. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer. In datzelfde jaar werd Tegen verkiezingen bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs.

Wat anderen schrijven over dit boek

Aangrijpend! Ik doe mijn hoed af voor deze integere man. Dit boekje zou door iedereen, maar dan ook door iedereen moeten gelezen worden.

Dit zou bij de verplichte literatuur moeten behoren op alle scholen.
Onwetendheid is de grootste oorzaak van onbegrip, vooroordelen, haat en gebrek aan empathie.
Lees de schat aan boeken die de wereld rijk is , verruim je geest , kijk met een open blik naar andere culturen , blijf nieuwsgierig en vooral geïnteresseerd naar alles om je heen.....

De blijheid en het geluk dat men daarbij ervaart zijn onontbeerlijk om een echte " MENSCH " te zijn.

Een kleine boodschap van een grote boekengek.

Mohamed
El
Bachiri
Ik wed dat vele Vlamingen, Walen, Belgen, Duitsers, Fransen, Nederlanders, Europeanen, westerlingen... onmiddellijk bevooroordeeld zullen zijn bij het zien van de naam van de auteur. Maar mocht iedereen met een even open geest als hij door het leven gaan, dan zou de wereld er veel en veel beter uit zien. Deze getormenteerde man heeft veel meer bagage dan vele "autochtonen" onder ons. Hoeveel van onze blanke, westerse, gestudeerde burgers kunnen iets zinnigs zeggen over bijvoorbeeld Martin Luther?
Goed gedaan Mohamed, en respect! Dat de hele wereldbevolking de gruwel die jij hebt meegemaakt nooit moge ondergaan, en dat de mensen die die er niet bij stilstaan mogen wakker worden en dat de mensen die nog grotere gruwel ondervinden ervan mogen gespaard blijven in de toekomst en dat alle radicalen en extremisten tot inkeer mogen komen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!