Buiten blijft het zondag

Door Rita Vrancken

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Op de laatste zondag van april wordt Johanna Jordens verlamd door een auto-immuunziekte. In minder dan achtenveertig uur tijd kan ze niet meer bewegen, zelfstandig ademen, praten of slikken... Ze zit gevangen in een plaasteren lijf. Wanneer haar tienerzoon voor het eerst aan haar ziekbed verschijnt, leest ze de verbijstering in zijn ogen. Haar wilskracht is het enige dat haar nog rest. Wanneer ze na een maandenlange revalidatie min of meer terug functioneert, gaat ze - tegen het doktersadvies in - naar huis, gedreven door de illusie dat de moederrol daar als vanouds op haar wacht. Maar haar zoon heeft intussen de stap naar volwassenheid gezet. De rollen lijken
omgekeerd, tot het noodlot opnieuw toeslaat.

Johanna Spaey: 'Zelden las een debuut zo doorleefd en oprecht. De pijn, de moed en de levenswil spatten van elke bladzijde.'
Marc Van Ranst: 'Een bijzonder spannend en beklijvend boek over een plotse ernstige verlamming en de langdurige revalidatie. Vol levenslust, humor en wilskracht.'
Jan Hautekiet: 'Realiteit overtreft de strafste fictie, zegt men wel eens. Maar soms kan een fictielaag die realiteit nog indringender en pakkender maken. Zeker als de schrijfster haar eigen verhaal tot een roman kneedt.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Elise Vermeulen

op 13/11/2021

'Buiten blijft het zondag' is een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is een verhaal over de auteur zelf wat het boek zeer persoonlijk en aantrekkelijk maakt, het laat een grote indruk bij je achter. Dit merk je meteen aan de schrijfstijl. Vanaf bladzijde 1 word je in het verhaal gesmeten, zonder een intro over wat er hiervoor exact is gebeurd. Je zit meteen in het hoofd van het hoofdpersonage, Johanna die in het ziekenhuis is beland door een auto-immuunziekte, verlamd en vol met angst. Het boek is dan ook in je-vorm geschreven waardoor je het verhaal sterk beleefd. Er gebeurd niet veel in het verhaal. Er worden zeer kleine stapjes vooruit gemaakt in verband met haar revalidatieproces en alles wordt zeer gedetailleerd vertelt. Hierdoor ga je jou wel weer sterker inleven in het verhaal en met het hoofdpersonage, want je merkt dat revalidatie echt wel lang duurt.
Een bijzonder mooie en ontroerende roman met een vleugje humor, een echte aanrader!

Lees meer

Door Leen Hoogwijs

op 05/06/2018

Buiten blijft het zondag is een uniek levensverhaal, vol van moed en nog meer wilskracht; Geschreven met een vlotte pen, die de lezer vastpint op het puntje van zijn stoel! Zeer benieuwd naar jouw volgende roman Rita! Alle geluk gewenst!

Lees meer

Door Nadine Gyselings

op 20/05/2018

De op waar gebeurde feiten gebaseerde roman, ‘Buiten blijft het zondag’ van Rita Vrancken, heeft zacht gezegd een intrigerende titel. Al heel snel wordt echter duidelijk waar het precies om draait: hoofdpersonage Johanna, wordt op een doodgewone zondag plots geveld door een auto-immuunziekte, die haar totaal verlamt, de wereld rondom onbereikbaar maakt en haar opsluit in haar lichaam.
Wat nog wel werkt (en hoe!), zijn haar gedachten. Die worden, soms genadeloos, gedetailleerd weergegeven, en vanaf de eerste alinea wordt de lezer meegesleept door haar ijzeren wil om hier weer uit te komen. De revalidatie is lang en moeizaam, en gretig draai je elk blad om, hunkerend naar elk teken van verbetering. Dat is de basis van een sterke plot.
Daar komt bij dat er nog iets anders is wat niet stuk te krijgen is: Johanna’s hart: het klopt in elke zin voor wie haar het liefst is: haar zoon, en haar man. Ze wil en zal zo goed mogelijk genezen, niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor hen. Daardoor wordt dit niet het zoveelste ‘gevecht tegen een levensbedreigende ziekte’-boek, maar een zeer persoonlijk, emotioneel geladen verhaal, met grote drijvende kracht. Melodramatisch wordt het echter nooit – heftig wel. En dat geldt ook voor de taal waarin het allemaal is neergeschreven: vlekkeloos, helder en kleurrijk, zoals je het in een debuut zelden tegenkomt.
Kortom: ook wie geen aangeboren ‘lettervreter’ is, zal deze autobiografische roman niet alleen graag lezen, maar op zijn of haar manier meedenken met de grote Jane Austen: ‘If a book is well written, it is always too short.’

Lees meer

Door Helga Broos

op 18/05/2018

‘Een horde groene schorten komt je kamer binnen. Een flanellen doek, nauwelijks groter dan een keukenhanddoek, zijgt neer over je blote lijf. Een gezicht dat je van op de spoed kent, zet een stap naar voren. Terwijl hij naar je kijkt alsof je een interessant studieobject bent, vouwt hij zijn armen over elkaar en legt dan zijn wijsvinger op zijn mond.
(...)
Guislain... wat? In elk paar ogen zoek je een antwoord, maar hun blikken kaatsen terug als een stuiterbal op beton.
Een atypisch geval: meestal stijgt de parese op vanuit de onderste ledematen en verloopt de aftakeling trager.
Aftakeling? Binnen een week ben je de oude en ga je naar huis, melkmuil.’

Meer dan het opgetekende waargebeurde verhaal van een vrouw die plots geconfronteerd wordt met een medische catastrofe, is ‘Buiten blijft het zondag’ een sterke roman die ons deelgenoot maakt van wat er zich in het hoofd van deze patiënte afspeelt.
Alvast iedere zorgverlener - arts, verpleegkundige, therapeut - zou dit boek moeten lezen: Rita Vrancken houdt het ziekenhuisbedrijf een feilloze, zij het ook milde en humoristische spiegel voor.
Maar bovenal geeft het een les in mentale veerkracht, een ode aan de verbeelding die de realiteit overwint.

Lees meer

Door klaas vanderperren

op 15/05/2018

Aanrader met vijf sterren.
Van begin tot einde weet de schrijfster je vast te houden. Momenten van onmacht, verbijstering, moed, volharding en humor van de bovenste plank. Dit alles samen in deze debuut Roman van Rita Vrancken. Graag meer van dit, veel meer!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief