Babel

Door Gaston Dorren

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Babel gaat over de twintig machtigste talen van onze tijd. De halve mensheid beschouwt een van de twintig als z’n moedertaal. Meer dan driekwart van de wereldbevolking kan minstens een van de twintig spreken. Babel verkent ze allemaal, van Duits tot Japans, van Spaans tot Swahili en van Arabisch tot Javaans.

Per taal onderzoekt Babel één saillant thema, speels en grondig. Wat betekent het dat het Russisch ‘verwant is’ aan het Nederlands? Hoe werken de niet-alfabetische schrifttypes van China en India? Als België al zo geworsteld heeft met zijn taalkwestie, hoe kunnen landen met veel meer talen dan ooit de vrede bewaren? Waarom heeft het koloniale verleden het Portugees wél groot gemaakt, maar het Nederlands niet? Waarom praten Japanse vrouwen anders dan Japanse mannen? En hoezo is de auteur dankzij dit boek twee Vietnamese nichtjes rijker?

Babel bereist, bekijkt en beluistert de wijde wereld van de grote talen: de letters en de klanken, de cultuur en de conflicten, de doelgerichte hervormingen en de onbedoelde veranderingen. Nu eens verhalend, dan weer analyserend, maar altijd vanuit dezelfde opgetogen fascinatie.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door luc monnens

op 02/06/2020

Eigenlijk een moet-ge-zeker-lezen voor iedereen die geinteresseerd is in taal.
Bovendien vlot geschreven en niet te diepgravend taal-technisch. Ook doordat hij voor elke taal er 1 aspect uithaalt blijft het heel boeiend en afwisselend.
Een aanrader

Lees meer

Door Marc Smet

op 04/04/2020

Een dikke 5 als waardering. Let wel: niet voor iedereen geschikt, maar voor wie interesse heeft in taal is dit een boek om van te smullen. Gaston Dorren bespreekt de 20 grootste wereldtalen, en zet van elke taal een of meer unieke aspecten in de verf. Hij doet dat op een onderhoudende wijze en met veel humor. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 08/10/2019

'Babel' is de eerste winnaar van “Het beste Taalboek van Vlaanderen en Nederland”. Deze nieuwe tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Onze Taal en bekroont een recent boek over de Nederlandse taal, dat zich onderscheidt in oorspronkelijkheid, leesbaarheid en taalkundige relevantie.

Geertje Slangen, Coördinator VRT Taal, en lid van de jury, over 'Babel':

Ik heb BABEL heel graag gelezen. Gaston Dorren weet de inhoud op een bijzonder speelse en toegankelijke manier over te brengen.
Hij gebruikt humor en creativiteit zonder aan diepgang in te boeten. De opbouw is origineel en helder, met veel ruimte voor “le petit histoire”. Elk hoofdstuk heeft een eigen aanpak maar ook een duidelijk structuur en dat maakt dat het boeiend blijft tot de laatste bladzijde.
Het deed me regelmatig lachen en bracht me nieuwe inzichten.
Babel is geschikt voor zowel taalspecialisten als taalliefhebbers.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief