De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Dit is mijn moeder

Door Tommy Wieringa

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Als Tommy Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. Het laatste grote twistpunt tussen Wieringa en zijn moeder is de alternatieve behandelwijze van haar borstkanker, de ziekte die haar uiteindelijk fataal zal worden.
In dit fonkelende snoer van verhalen en herinneringen schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie.

'Ze was niet alleen mijn moeder, maar ook een van mijn meest geliefde personages. Een kleurrijker, avontuurlijker en onverschrokkener iemand ontmoette ik nog nooit. Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Els Deveuster

op 27/11/2019

Het lijkt een trend het laatste decennium schreven er meerdere Vlaamse en Nederlandse auteurs een boek waarin hun moeder de hoofdrol speelt.
Aan de hand van een verzameling verhalen, overdenkingen schetst Wieringa ons een beeld van zijn excentrieke, eigenzinnige moeder. Een vrijgevochten vrouw. Hun relatie bevat een zekere spanning zeker nadat zijn ouders scheidden en Tommy bij zijn vader ging wonen.
Hij vertelt zonder schroom over zijn moeder maar toch met een zekere ingetogenheid en op een beeldende manier.
Het boek bevat veel foto's wat het wat luchtiger maakt en de verhalen goed illustreert.

Lees meer

Door Jacques Decru

op 08/11/2019

Een kritische, liefdevolle ode aan een eigenzinnige, extravagante, excentrieke vrouw. Een kleurrijke moeder, met zin voor uitdagingen en avontuur.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 11/05/2019

De uitgave is zeer verzorgd met een harde kaft en aantrekkelijke schutbladen binnenin. Heel wat oude foto's in kleur of sepiatinten geven 'colour' aan de 35 korte verhalen waarin zijn moeder soms de hoofdrol speelt soms wat verder af staat. Het zijn anekdotes, herinneringen, bespiegelingen, overpeinzingen, korte verhaaltjes die schijnbaar willekeurig bij elkaar gezet zijn.

Zijn moeder is een vrouw waaraan niet valt te ontkomen.

Het was me dan ook nogal een moeder. Ze was excentriek, eigenzinnig en grillig en ook al bleef hun verhouding tumultueus, in zijn herinnering en in de brieven en ansichtkaarten die ze hem heeft geschreven vindt de schrijver ook overvloedige bewijzen van liefde.

Het is dan ook vooral een teder en liefdevol eerbetoon aan zijn moeder.

Veel verhalen spelen zich af rond haar sterfbed waarbij een bonte stoet personen hun opwachting maakt: een antroposofische huisarts, een Poolse natuurgenezeres en een boeddhistische lama maken hun opwachting.

Zo staat het boek vol met mooie beelden en stilistisch mooie zinnen over zijn moeders leven dat na de diagnose van borstkanker vlug kleiner wordt. In twee jaar tijd was haar leven flink gekrompen. De krimp is onomkeerbaar. Over haar winkel op de Groningse vismarkt die afbrandde tot de grond, over het plaatsen van de steen op de natuurbegraafplaats in Drenthe.

Zo krijgt de zoon toch nog het laatste woord.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief