De komst van Joachim Stiller

Hubert Lampo

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

De komst van Joachim Stiller verscheen voor het eerst in 1960, en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grote klassiekers van de Nederlandse literatuur. Het is de indrukwekkende en raadselachtige geschiedenis van journalist Freek Groenevelt en zijn geliefde Simone Marijnissen, die voorspellende boodschappen ontvangen van Stiller, de mysterieuze hoofdpersoon. Zijn zij het slachtoffer van een practical joke? Van een geestelijk gestoorde?


Wat anderen schrijven over dit boek

Ik had al eerder van “De komst van Joachim Stiller” door Hubert Lampo gehoord dus besloot ik als aanleiding van een schooltaak deze Nederlandse klassieker voor de eerste keer te lezen.
Persoonlijk vond ik dit dan ook een aangename leeservaring en deel graag mijn mening.

Het feit dat het verhaal zich afspeelt vanuit de ogen van de protagonist Freek Groenevelt maakt dat het verhaal een duidelijke structuur heeft.
Het gebruik van flashbacks en een chronologische indeling zorgde er ook voor dat het boek makkelijk te volgen bleef en nooit saai werd doordat er een constante spanning in het verhaal aanwezig bleef.
Hubert Lampo besloot om in zijn werk eveneens gebruik te maken van een ik-perspectief dat afwisselt tussen belevend en vertellend en slaagt hier uitermate goed in.
De combinatie van deze twee perspectieven zorgde ervoor dat ik mezelf meer betrokken voelde in het verhaal en ik de persoonlijkheid van Freek leerde kennen.
In conclusie een echte aanrader!

Ik heb het boek gelezen en persoonlijk vind ik dat het boek redelijk moeilijk leesbaar is omdat er veel moeilijke verouderde woorden worden gebruikt dus moest ik het boek heel geconcentreerd lezen om het te begrijpen. Maar de beschrijving van bepaalde elementen zoals personages en omgeving was wel heel uitgebreid, hierdoor kon ik me heel goed inbeelden hoe de personen en de omgeving (vooral Antwerpen) eruitzag in het jaar 1944.

De verhaallijn is heel meeslepend dit komt vooral omdat de spanning behouden wordt doorheen het hele boek. Vanaf het moment dat Freek de brief van Joachim Stiller ontvangt begint het mysterie en dit is nog maar het begin, naar het einde van het verhaal toe had ik meer en meer vragen maar die bleven onbeantwoord. Zelfs tijdens de grote ontknoping op het einde van het verhaal worden geen enkele vragen beantwoord, ik had zelfs nog meer vragen door de plotselinge dood van Joachim Stiller.

Uiteindelijk vind ik het een heel mooi boek met een interessante verhaallijn. Hoewel de schrijfwijze zeer moeilijk verstaanbaar is, geeft het wel karakter aan het oude verhaal.

Schoollectuur maar pas geapprecieerd na de tweede leesbeurt.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!