Herfst

Door Ali Smith

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde Daniel kennen toen ze acht was. Hij was haar buurman, en deze belezen, enthousiaste kunstverzamelaar nam haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur. Als Elisabeth naast een slapende Daniel in het verzorgingshuis zit, dringt de betekenis van de gesprekken die ze als kind met hem had tot haar door. Van hem leerde ze wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie heeft geschreven.

Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur door elkaar heen spelen. De meest hilarische pagina's zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt. Herfst is met vaart en humor geschreven, maar stemt ook tot nadenken over onze moderne tijd. Het is een inspirerende ideeënroman over een innige vriendschap.

Ali Smith (1962) is geboren in Inverness, Schotland. Dankzij haar magistrale psychologische inzicht en stilistisch raffinement was ze meerdere malen een van de favorieten van de Man Booker Prize-jury. Haar boeken Hotel Wereld, The Accidental en Het een als het ander werden net als Herfst voor de prijs genomineerd. Voor Het een als het ander kreeg Smith in 2015 de Baileys Prize, de Goldsmiths Prize en de Costa Novel Award.


'Herfst is een prachtige, ontroerende symfonie van herinneringen, dromen en vluchtige waarheden.'
THE GUARDIAN


'Ik ken weinig schrijvers - behalve Virginia Woolf en James Salter - die een verhaal zo veel vaart kunnen geven met alleen de vertelstem. (...) In een land dat met zichzelf overhoop ligt, is een schrijver zoals Smith meer waard dan een heel parlement.'
THE FINANCIAL TIMES


'Smith heeft het boek in een enorm tempo geschreven, maar dat staat de stilistische bravoure en een geraffineerde structuur niet in de weg. De politiek heeft geen antwoord op het populisme, de literatuur met als woordvoerder Ali Smith misschien wel.'
NRC HANDELSBLAD ****

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 13/04/2021

Dit is een gelaagd, veelzijdig en vernieuwend boek.
Gelaagd door het vermengen van realiteit en verbeelding, realistisch wanneer bv. Elisabeth haar identiteitsbewijs moet vernieuwen en zij botst op de bureaucratie, de ijldromen van Daniel zorgen dan weer voor een verzameling droomachtige verhalen. Het verhaal waarmee dit boek begint is wel typisch, een man bevindt zich naakt op een strand met naast aangespoelde lijken een groep zonnekloppers. Veel plastischer kan je een verdeeld land door brexit niet kapitelen.
Ali Smith is veelzijdig door verschillende vertelperspectieven af te wisselen, ik naast hij/zij persoon, stroom van bewustzijn in sommige delen en voorts is er ook het voortdurend spelen met de tijd, het doorheen haspelen van de chronologie .
Zij is in mijn ogen ook een echte vernieuwer van het proza, niet door geforceerde en goedkope middelen, maar door een vernieuwende taal en stijl.

Vermits dit maar het eerste deel is van de seizoenenscyclus, is er nog veel fantastisch leesvoer tot ons te nemen van deze auteur!

Lees meer

Door Ger van Neer

op 06/03/2021

Een mooi traag boek met veel losse verhalen. Vooral het taalgebruik maakt dat het een aanrader is.

Lees meer

Door Camiel Delclef

op 21/09/2020

Ali Smith, ik kende haar enkel van naam en van enkele recensies die ik gelezen heb. Alweer overal lof en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En ik moet bekennen dat de lof terecht is: Smith schrijft met een ongelooflijke vaart en voor mij geeft dat als resultaat dat ik het boek met een ongelooflijke vaart gelezen heb, zodanig dat ik sommige passages moest herlezen omdat ik te snel ging.
Ook de andere seizoenen staan op mijn te lezen lijst.

Lees meer

Door bruno

op 06/01/2019

Uit Herfst: "Hak deze boom om waarin ik woon. Hol uit de stam. Maak me helemaal opnieuw, met wat je uit het binnenste hebt geschept. Schuif de nieuwe ik terug in de oude stronk. Verbrand mij. Verbrand de boom. Verspreid de as, voor geluk, waar de oogst van volgend jaar moet groeien."
"Vergeten is goed. In wezen moeten we soms dingen vergeten. Vergeten is belangrijk. We doen het expres. Het betekent dat we een beetje rust krijgen. We moeten vergeten. Anders zouden we nooit meer slapen."

Lees meer

Door ann david

op 10/08/2018

Te weinig uitgewerkt. Er had nog zoveel meer gezegd kunnen worden. Sprong wat van de hak op de tak. Ik bleef wat op mijn honger zitten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief