Het winterpaleis

John Boyne

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Opnieuw een meesterlijke roman van succesauteur John Boyne. De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken. Georgy en Zoya nemen ons mee op een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het was een tijd van verandering en dreiging, waarin ook een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeide. Een liefde die leidde tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen. Het winterpaleis is een meeslepend epos dat decennia en continenten omspant en de lezer ademloos achterlaat. 

Wat anderen schrijven over dit boek

Natuurlijk is elk boek van John Boyne een meesterwerk, maar dit is bij uitstek mijn favoriet! Misschien deels door mijn Rusland-verslaving, maar toch vooral door de inhoud van het verhaal. Het einde zag ik wel al eventjes aankomen , maar een happy end kan nooit kwaad!
Zeker lezen.

Aangrijpend verhaal over de warm menselijke normen, jammer genoeg zeldzaam geworden in de 21ste eeuw

John Boyne is een meesterlijk verteller, dat heeft hij reeds in vele van zijn boeken getoond. Ook hier is een gedreven verteller bezig en dit zou voor mij een groots werk zijn , mochten er niet een aantal ongeloofwaardige plotwendingen in voorkomen. Zo gooit een jongeman zich in de loop van een revolverkogel, die door zijn schouder gaat, maar na een paar dagen rust is alles vergeten, hij wordt de persoonlijke oppas van de zoon van de tsaar, die moet behoed worden voor valpartijen wegens zijn hemofilie. Dit wordt echter niet. hem gezegd zodat hij fouten maakt, dan wordt hij verliefd op de dochter van de tsaar, een onmogelijke liefde, maar alles zal voor hen goed komen.
Geef toe, dit zijn van die wendingen die het verhaal minder geloofwaardig maken. Sterk is de beschrijving van het bejaard Russisch koppel dat zich uiteindelijk in Londen vestigt en heel wat tegenkantingen te verwerken krijgt ,zowel op persoonlijk als op sociaal vlak.

Een betoverend verhaal dat sterk aanleunt naar een hoog sprookjesgehalte. Het verhaal situeert zich enerzijds in de jaren 70-80 van de twintigste eeuw, maar anderzijds vooral tijdens WO I. Gebaseerd op het einde van de Romanov-dynastie slaagt Boyne er alweer in om ons te laten genieten van een boek waar de romantiek van af spat.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!