De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Normale mensen

Door Sally Rooney

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Normale mensen van Sally Rooney is de opvolger van haar veelgeprezen debuutroman Gesprekken met vrienden.

In Normale mensen vertelt Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd.

Normale mensen van Sally Rooney is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven.

‘De stem van de nieuwe generatie.’ - The Guardian

Tip DWDD Boekenpanel!

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

Enkele weken geleden kregen we een mail van de Genkse bibliotheek met de nieuwe agenda van de leesclub. Samen met Nele heb ik me voor drie bijeenkomsten ingeschreven, vooral omdat we het tof vinden om samen hetzelfde boek te lezen, maar ook om er achteraf over te praten. Dat is dan ook de manier waarop wij elkaar ontmoet hebben! Het eerste boek dat gepland staat voor 14 september, is "Normale Mensen" van Sally Rooney. Misschien heeft ze de titel gekozen omdat ze duidelijk wou maken dat de hoofdpersonages ook normale mensen zijn, ondanks dat ze dat van zichzelf niet geloven. Nu, eerlijk gezegd geloof ik dat ook niet, maar dat is slechts mijn perspectief gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Het is een verhaal over een jongen en een meisje die wel een heel felle aan/uit-relatie hebben. Ze praten de hele tijd langs elkaar heen, durven niet eerlijk te communiceren, en uiteindelijk léven ze ook langs elkaar: soms zijn ze samen, de meeste tijd eigenlijk niet. Ik vind er niet veel speciaals aan, het is eerder een tragisch verhaal, en telkens als je denkt dat ze eindelijk samen gaan eindigen, zegt iemand wel iets dat hen weer uit elkaar drijft. Ze zijn overtuigd dat de ander beter kan krijgen, of dat ze van de maatschappij niet samen horen, hoewel er in mijn ogen geen reden zou zijn waarom niet. Maar die onzekerheid over hun relatie houdt hen in ieder geval niet tegen seks te hebben wanneer ze maar kunnen, hoewel ze tegen het einde aan zich toch ook schuldig genoeg voelen om daar niet mee door te zetten. Het boek heeft geen echt einde, en ze gaan waarschijnlijk de rest van hun leven op deze manier verder: eventjes bij elkaar, dan weer van elkaar weg. Het boek speelt zich af in Ierland, een beetje in Dublin, maar het is niet erg herkenbaar want Rooney spendeert niet veel tijd aan beschrijvingen. Het is slechts 250 pagina's lang, en leest heel snel (3 dagen bij mij). Maar er blijft niet veel van hangen.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 17/01/2021

Ik las dit boek vanwege de tip: lees het voor de sterke dialogen. En dat klopt. Door de dialogen komt het verhaal ook heel kortbij, je zit er als het ware bij. Het zijn bijzondere personages, ze bleven mij verrassen. Het einde voelt voor mij aan als een pauze. Het verhaal kan nog alle kanten uit maar doet dat niet. Het stopt. Voor sommige verhalen bestaat er gewoon geen einde.

Lees meer

Door Toernee Red

op 24/08/2020

Volgt nog. Eerst kast aanleggen!

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 15/03/2019

In haar eigen schrijfstijl, sober maar toch altijd met oog voor details blijf je verder lezen. De jonge auteur heeft zeker klasse en zal vooral misschien een jonger lezerspubliek aanspreken. Ik heb het boek graag gelezen, hoewel de twee protagonisten voortdurend op twee benen dansen. Ik ga nu nog eens haar eerste boek herlezen vooral omdat ze zo intens de diepste zielenroerselen kan beschrijven.

Lees meer

Door Ilse Van der Hasselt

op 07/03/2019

Ik begrijp het hele mediacircus hier rond niet. Het boek is niet slecht, maar wat mij betreft ook geen aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief