De oorlog heeft geen vrouwengezicht

Door Svetlana Alexijevitsj

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten ongeveer een miljoen vrouwen in het Rode Leger, maar hun verhaal is nooit verteld. In De oorlog heeft geen vrouwengezicht verzamelde Svetlana Alexijevitsj de herinneringen van honderden van hen die scherpschutter waren, tanks bestuurden of in veldhospitaals werkten. Hun verhaal is niet het verhaal van strijd alleen, maar dat van mensen in oorlog: wat gebeurde er met hen, hoe werden ze
door de oorlog veranderd? Hoe was het om te leren te doden?

Samen vertellen ze het niet-heroïsche verhaal van de oorlog, dat ontbreekt in eerdere getuigenissen van veteranen. Alexijevitsj publiceerde haar boek in 1985, maar heeft het in 2002 compleet herzien, waarbij ze gedeelten heeft kunnen toevoegen die oorspronkelijk ten prooi waren gevallen aan de Sovjet-censuur.

'Ik schrijf de geschiedenis van gevoelens... Van de ziel... Niet van de oorlog of de staat, geen heldenlevens, maar die van de kleine mens die vanuit het gewone leven de epische diepte in is geslingerd van een enorme gebeurtenis, de Grote Geschiedenis.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Gert Corremans

op 04/05/2018

Er zijn veel redenen om Alexijevitsj te bewonderen. Eentje daarvan is de eerlijkheid, de integriteit en het geduld waarmee ze de unieke getuigenissen verzameld heeft, zeven jaar lang, in de toenmalige Sovjet-Republiek Wit-Rusland, bij vrouwen met wie ze, dat kan je toch afleiden uit het boek, vaak een persoonlijke band opbouwde. De soms hartverscheurende verhalen lieten haar duidelijk niet koud, maar dat weerhield haar er niet van om haar missie voort te zetten.
Het is niet het soort boek dat je in één ruk uitleest. Eerder om op je nachtkastje te leggen en geregeld een twintigtal pagina's in te lezen. Maar wat een monument van een boek, want het maakt zijn titel waar: je krijgt de vrouwelijke kant van de oorlog te zien, die overigens behoorlijk heroïsch was, maar op een andere manier. Veruit de beste keuze die de Nobelprijs voor Literatuur de laatste jaren maakte.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief