Oblomov

Ivan Gontsjarov

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Vertaald door Wils Huisman

'Van Oblomov wordt vaak gezegd dat het gaat over iemand die lui is en altijd op de divan ligt - het 'type' van de vadsige Rus, en een symbool voor de onbeweeglijke Russische maatschappij. Maar lui is Oblomov eigenlijk niet. Hij heeft zelfs een vrij druk leven. Hij voelt alleen een grote weerzin als men van hem verwacht dat hij zich druk maakt over de dingen waar iedereen zich druk over maakt. Hij vindt zijn hospita, het eten dat die hospita kookt en de - gedeeltelijk door hemzelf verwekte - kinderen van die hospita veel interessanter dan de Engelse buitenlandse politiek waar iedereen het over heeft.

Gontsjarov toont in Oblomov een veelzijdig meesterschap: niemand kan zoals hij beschrijven hoe het steeds moeilijker wordt een niet opengemaakte en op de schoorsteenmantel gezette brief open te maken. Ook zijn beschrijving van de landelijke onbeweeglijkheid is groots: een zomermiddag als iedereen, heren, vrouwen, meiden, knechten, slaapt. Af en toe wordt iemand, verdoofd van hitte en slaap, half wakker, pakt een kom kwas, blaast de vliegen naar één kant, drinkt en valt weer in slaap. Dat soort taferelen doet geen enkele Rus hem na.' (Karel van het Reve)

Wat anderen schrijven over dit boek

Een van die klassieker die je ooit eens moet gelezen hebben. Naar de huidige normen misschien soms wat langdradig, maar voor wie literatuur "savoureert" is dat geen probleem. Geschreven met veel psychisch inzicht, en de karakters blijven actueel. Zijn we niet allemaal ene beetje "Oblomow"?

Een boek dat iedereen zou moeten lezen! Het voortdurende spel van inertie en dadendrang maakt van Oblomov een al te menselijk figuur. Zachar, zijn dienaar en toeverlaat wordt met een geweldig gevoel voor humor beschreven en getuigt van een waarachtige toewijding en liefde voor zijn meester.

Het ontwijken van verantwoordelijkheid, het niet begrijpen van de wereld, toch geliefd willen worden, maar niet begrijpen .... Over dit tijdloos boek valt zoveel te vertellen. Zoveel meningen omdat er zoveel instaat. Je blijft steeds benieuwd naar wat Oblomov nu weer zal overkomen, zonder dat hij het merkt. En het blijft ook leuk om de oude Russische schrijfstijl te lezen.

Tijdloos boek met een krachtige boodschap. Wie genoegen neemt met wat zich aandient omdat hij/zij opziet tegen het "gedoe", voelt het bloed uit het leven lopen. Hoe herkenbaar en vervelend het alledaagse gedoe ook is ...

Dit boek leest als een trein. Je moet er onmiddellijk aan beginnen.
Gontsjarows meesterschap ligt in de manier waarop hij de volkomen onredelijkheid van mensen kan uitbeelden. Mensen volgen hun eigen gedachtengang, praten langs elkaar heen, worden voortdurend ontroerd door hun eigen gelijk en gebruiken de argumenten van de tegenpartij alleen om hun eigen gelijk te bewijzen. Het boek verscheen in 1859 maar blijft actueel.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!