Als ik blijf

Gayle Forman

Jeugd & young adult

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

Een schitterend verhaal over liefde en verlies, en de moed om de juiste beslissing te nemen wanneer je leven letterlijk in je eigen handen ligt.

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert...

'Intens ontroerend.' - Publishers weekly

Gayle Forman, voormalig journalist en wereldreiziger, maakte internationaal veel indruk met haar roman Als ik blijf, succesvol verfilmd als If I Stay, en het vervolg hierop, Wacht op mij. Daarnaast schreef ze onder meer Hier was ik, Zijn jaar, Haar dag en Vuurvliegjes. Forman woont samen met haar man en twee dochters in New York.


Wat anderen schrijven over dit boek

Ik vind dit een heel mooi boek, het is een emotioneel verhaal en het leest vlot. De schrijfster kan de emoties goed uitleggen en zo kan je je goed inleven in het verhaal. De flashbacks in het verhaal sluiten mooi aan en zijn heel goed omschreven.
Dit is een van de beste boeken die ik gelezen heb.

Dit vond ik een zeer mooi boek.
Het was een zeer emotioneel verhaal met veel spannende deeltjes.
Het boek is zeer goed geschreven en je vindt geen verschillen met de film het is precies hetzelfde verhaal.

'Als ik blijf' is een zeer aangrijpend verhaal over leven en dood, omgaan met verlies,... Muziek, liefde en familie spelen ook een belangrijke rol in het leven van het hoofdpersonage, Mia.
Gayle Forman heeft dit werk zeer mooi en vlot geschreven.
'Als ik blijf' is een echte aanrader!

Het thema van het boek vond ik heel interessant. Het onderwerp, liefde en verlies, lag zeker binnen mijn eigen leefwereld; ik heb al twee dierbare familieleden verloren en ik ben al verliefd geweest. Het was de eerste keer dat ik zo'n roman las: het heeft me mooi verrast. Ik verwachtte dat Mia, het hoofdpersonage, haar strijd in het ziekenhuis uitgebreid ging vertellen, wat ik ook in het boek kon lezen. Het verhaal vond ik soms wel langdradig. Het hele verhaal gaat over haar strijd na het ongeluk, daarom komen er weinig spannende gebeurtenissen voor. Ik vond het een boeiend boek, Mia toont ons, lezers, dat wij nooit mogen opgeven, maar dat we altijd verder moeten gaan in ons strijd. Ze vertelt ons ook hoe ze in leven probeert te blijven, door te denken aan het verleden, omdat haar leven ook letterlijk in haar eigen handen ligt. Het auto-ongeval, één van de eerste hooddstukken van het boek, was indrukwekkend. In een keer kan men plots lezen dat ze zich met haar hele familie in een auto-ongeluk bevindt. Op dat moment merkt Mia op dat haar broer en twee ouders gestorven zijn, maar zij niet! In kon me zeker inleven in het hoofdpersonage, namelijk Mia. De auteur, Gayle Forman, beschrijft op een uitgebreide manier Mia's gevoelens, zodat men ook in haar plaats kan zitten. Het taalgebruik van Mia en haar kenissen vond ik makkelijk, ik kon het zonder probleem lezen. Het verhaal was ook goed gestructureerd, elk hoofdstuk ging telkens over een bepaalde gebeurtenis. 'Als ik blijf' is een persoonlijk en intens ontroerend verhaal dat ik zeker aan jongeren zou aanraden.

‘Als Ik Blijf’, oorspronkelijk ‘If I Stay’, is een boek geschreven door Gayle Forman. Het boek gaat over de 16-jarige Mia, alles lijkt goed te gaan maar door één autoritje maakt haar leven echter plots een ondenkbare wending. Ze belandt in een auto-ongeval met haar ouders en jonger broertje, Teddy. Ze is de enige overlevende, althans dat denkt ze toch. Later komt ze erachter dat ze zich in een soort parallel universum bevindt, ze ziet zichzelf in coma liggen in een ziekenhuisbed en ontdekt dat de keuze om in leven te blijven of te sterven in haar handen ligt. Het verhaal behandelt slechts een tijdspanne van één dag uit Mia’s leven, maar vertelt aan de hand van flashbacks een ook groot deel van Mia’s verleden. Je wordt als lezer echt meegezogen in het verhaal, ik vind dat de schrijfster er prachtig in geslaagd is dit gevoelige thema zo mooi te verwoorden. Het is zeker en vast een aanrader voor alle leeftijden.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!