Irmina

Door Barbara Yelin

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Leef je volgens je eigen keuzes of worden die keuzes voor je gemaakt? De ambitieuze en eigenzinnige Duitse Irmina reist midden jaren '30 naar London voor een opleiding tot internationaal secretaresse. Daar leert ze Howard Green kennen, een van de eerste zwarte studenten in Oxford. Ze vinden elkaar in hun streven naar vrijheid en onafhankelijkheid. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in Hilter-Duitsland, naar Berlijn terugkeert. Naarmate het naziregime haar grip op de maatschappij verstevigt, lijkt een voorspoedige toekomst alleen weggelegd voor hen die zich conformeren. Maar dat past niet bij Irmina. Of toch wel..? Irmina vertelt het verhaal van een verloren liefde, een leven vol tegenstellingen en de medeplichtigheid die ontstaat door, bewust of onbewust, weg te kijken. Het is Barbara Yelins meest persoonlijke graphic novel, gebaseerd op dagboeken, gevonden in de nalatenschap van haar grootmoeder. extra informatie: Barbara Yelin is winnaar van de Max & Moritz prijs 2016 voor beste Duitse stripauteur. recensies: "Een van de grootste stripkunstenaars van haar generatie" - Thomas von Steinaeker, Süddeutsche Zeitung. "Barbara Yelins kunstwerk legt alle latten hoog: die van het verhaal, het tekenwerk, de artisticiteit en de politieke relevantie" - Christian Schlütter, Frankfurter Rundschau.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 26/04/2019

De graphic novel' Irmina' van Barbara Yelin, ziet er uit als een echt kunstwerk. Dat blijkt het ook te zijn. Op verschillende niveau's. De tekeningen zijn prachtig, het is een knap verhaal, de ontwikkeling van het hoofdpersonage is fantastisch en de boodschap is nog steeds relevant.

De vraag die zich opdringt is nogal een ongemakkelijke: hoe is het mogelijk dat een sympathieke jonge vrouw zo radicaal kon veranderen? Van een vrouw die moedig opkomt tegen onderdrukking en discriminatie naar iemand die geen vragen stelt, de andere kant opkijkt en één van de vele miljoenen passief medeplichtigen werd van die tijd?

Hoe konden normale mensen, met hun dromen, ambities, problemen, zorgen en momenten van geluk, zo een misdadig regime accepteren en faciliteren?

Irmina behoort bij de generatie die vooral bekend werd door haar zwijgzaamheid. Na het overlijden van deze overwegend zwijgende generatie rest ons - door het ontbreken van herinneringen - slechts de poging tot reconstructie.

Deze grafic novel doet dat schitterend.

De tekeningen in sombere, donkere kleuren, met soms veel lijnen en veel details passen bij de grimmige sfeer van die tijd. Met hier en daar een toefje roze, blauw of bruin als enig lichtpuntje.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief