Groot Vlaams Wielerwoordenboek

Door Michel Wuyts, Ann De Craemer

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Verenig een wielercommentator met een hart voor taal en een taalcolumniste met een passie voor koers, en uit hun pen vloeit een boek dat de hartslag van menig wieler- en woordenliefhebber de hoogte zal injagen: het Groot Vlaams Wielerwoordenboek. Er zijn mensen die typisch Vlaamse woordenschat niet eens Nederlands vinden, maar tegen die gedachte verzetten Wuyts en De Craemer zich vurig. Met dit boek laten ze zien hoe juist in de wielrennerij het Vlaams op zijn mooist is. Van ‘chasse patate’ tot ‘skarten’, van ‘choco zijn’ tot ‘eruit bonjouren’, van ‘er een snok aan geven’ tot ‘wegkletsen’: zeventig sappige Vlaamse wielerwoorden voorziet Wuyts van een leerrijke anekdote, en De Craemer van een taalkundige uitleg vol wist-je-datjes en woordspelingen. Wedden dat u het Groot Vlaams Wielerwoordenboek straks naast de banaan in de achterzak van uw wielertrui stopt?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Roland Derveaux

op 14/11/2018

Is wielrennen de enige sport die je ook kunt lezen? Het is in ieder geval een sport waarover je kunt schrijven. Sedert de uitvinding van de fiets hebben sportjournalisten rond de wereld gewedijverd om de meest heroïsche verslagen neer te pennen in de kranten en hun beschouwingen toe te vertrouwen aan het boek. Wielrennen spreekt tot de verbeelding, omdat het een volkssport bij uitstek is. Geef een kind zijn eerste tweewieler, een uur en enkele schrammen later drijft het zijn snelheid op. Spontaan.
Voor mij is het de eerste keer dat ik iets van wielercommentator Michel Wuyts LEES. Gehoord heb ik hem al jaren. Het lijkt wel alsof hij er altijd geweest is. Ik vond hem superieur (koersterm?) in zijn analyses na afloop van de koers, maar - ik moet het bekennen - ik kon niet altijd zijn rechtstreeks koersverslag appreciëren, ook al waren het soms maar flitsen (koersjargon?). Ik had dan altijd de neiging om mijn haak erin te slaan (is dat ook koerstaal?) en hem terecht te wijzen. Zonder kwade bedoelingen overigens.
Ik weet nu wel beter. Michel Wuyts is een koploper (Wieleriaans?). Nuchter en tot op het bot fileert hij de koers. In bewondering meestal, maar met het vlammend zwaard indien nodig. In HET GROOT VLAAMS WIELERWOORDENBOEK staan pareltjes van woordspelingen, gevoelsbeschrijvingen en rake opmerkingen. Moeiteloos haalt Michel Wuyts herinneringen op uit zijn rijkgevulde carrière. Zijn bewondering voor de prestaties van de wielergoden steekt hij niet onder stoelen of banken. Vooral de cols - op en af - en de spurt - voorbereiding en afwerking - krijgen aandacht en bewondering. Maar de spraakvaardige reporter zoekt achter de façade en de glitter ook de mens - met zijn kleine kantjes of zijn groot hart. Prachtig!
Je hoeft geen renner of - zoals ikzelf - geen recreatief fietser te zijn om mee te voelen met de zwoegende dwangarbeiders van de weg.
Ann De Craemer is in dit boek de wijze uil. Gezeten op haar stevige tak speurt ze het woordgebruik in het peloton af op zoek naar de afkomst van de Vlaamse sporttermen en de betekenis voor renner en buitenstaander. Met een hart voor de koers voegt ze daar ervaringen en wetenswaardigheden aan toe. Ze geeft met haar bijdragen aan het Wieleriaans de aanzet naar de tragedie, de rampen, de successen en… naar de komedie die er gespeeld wordt, zodra het startsein gegeven wordt voor weer een nieuwe etappe in de verbijsterende wielersport. Ann De Craemer deelt de fascinatie voor taal en koersfiets met Michel Wuyts, legt ettelijke kilometers af - veel amateurs zouden moeten skarten (diep in hun reserves tasten) om mee te kunnen - en schreef eerder al enkele mooie romans, waaronder DE SEINGEVER. Ze werkt als stukjesschrijver voor De Morgen.
Een heerlijk boek! Groot Vlaams Wielerwoordenboek - Uitgeverij Polis - 2018
www.facebook.com/plezierschrijver

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief