Als Beale Street kon praten

Door JAMES BALDWIN

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Harlem, begin jaren zeventig, de tijd van Aretha Franklin en Ray Charles. De 19-jarige Tish is zwanger van haar grote liefde Fonny, een jonge beeldhouwer. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Terwijl hun beider families hun best doen om Fonny’s naam te zuiveren, wordt het jonge paar heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Een liefdesverhaal als de blues, gepassioneerd, melancholiek en onvergetelijk.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 24/04/2021

James Baldwin (New York, 2 augustus 1924 – Saint-Paul-de-Vence, 1 december 1987) was een Amerikaanse schrijver en sociaal criticus. Hij werd vooral bekend door zijn semiautobiografische (eerste) roman Go Tell it on the Mountain. De meeste van Baldwins boeken gaan over raciale, sociale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Zijn romans en toneelstukken fictionaliseren fundamentele persoonlijke kwesties en dilemma's van Afro-Amerikanen, maar ook van homo's en biseksuele mannen die vaak onder complexe sociale en psychologische druk staan. Zijn essays, zoals verzameld in Notes of a Native Son (1955), verkennen de vaak subtiele onderliggende raciale, seksuele en klassenverschillen in westerse samenlevingen, met name degene die speelden in de VS in het midden van de 20e eeuw. Sommige van Baldwins essays zijn zo lang als een boek, zoals The Fire Next Time (1963), No Name in the Street (1972) en The Devil Finds Work (1976). Het onvoltooide manuscript Remember This House werd uitgebreid en aangepast voor de verfilming I Am Not Your Negro, een voor een Academy Award genomineerde documentaire Baldwins vader, David Baldwin, was een dominee en voormalig slaaf. James was de oudste van negen kinderen. James Baldwin verliet de Verenigde Staten in 1948 en ging in Parijs wonen waar zijn vriend Richard Wright al eerder naartoe was verhuisd. Zijn boek Giovanni's Room speelt zich af in Parijs. Baldwin noemde Wright "the greatest black writer in the world for me" en noemde zijn collectie essays Notes of a Native Son, met een duidelijke referentie aan Wrights boek Native Son. Baldwin overleed eind 1987 aan maagkanker in Saint-Paul-de-Vence. Hij werd begraven op het Ferncliff Cemetery in Harlem (New York). • Zwart en homo en aldus behorend tot twee minderheden, soms onbegrepen door blank én zwart, verklaart waarom de problemen waar deze groepen in het Amerika van het midden van de twintigste eeuw mee werden geconfronteerd, de voornaamste thema’s zijn in zijn boeken, essays en toneelstukken. Als Beale Street kon praten dateert van 1974 en speelt zich ook in die periode af. Baldwin gebruikt het verhaal van de zwangere Tisch en haar, onterecht in de gevangenis zittende, Fonny om zijn activistische boodschap te verspreiden. En hoewel die boodschap luid en duidelijk weerklinkt is Als Beale Street kon praten ook gewoon een mooi boek. Vol spanning volg je de strijd die beide families voeren om Fonny vrij te krijgen. Je krijgt een inkijkje in spanningen tussen familieleden onderling maar ook tussen beide families én spanningen in de maatschappij.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 06/08/2019

"De mensen laten je boeten voor hoe je er uitziet, wat gelijk is aan hoe je zelf denkt dat je eruitziet, en wat de tijd in je gezicht grift is de neerslag van die botsing.

Een boek dat verscheen toen ik een jaar oud was. En nog steeds brandend actueel. Je kan het je zo voorstellen waartegen deze gekleurde medemensen botsen en het gaat er nog steeds zo aan toe in de V.S.
Naar mijn mening een vlot lezend boek. Graag gelezen !
Het boek werd recent verfilmd. Wie mij een beetje volgt/kent : ik ben dus één van de weinigen die graag boekverfilmingen ziet. Ik wil meestal eerst het boek gelezen hebben. Nu wachten tot de DVD uitkomt want in de bioscoop heb ik de film gemist.

Lees meer

Door els van haute

op 12/11/2018

Als Beale Street kon praten door James Baldwin

Mensen die niet onder een steen leven hebben afgelopen tijd ongetwijfeld al gemerkt dat de Amerikaanse schrijver weer enorm veel aandacht krijgt. Dat is mooi maar dat is ook jammer, want dat wil zeggen dat de strijd die hij toen streed (met de Civil Rights Movement) nog steeds niet getreden is.
Het is goed dat De Geus beslist heeft om zijn werk opnieuw in het Nederlands te vertalen en uit te geven. Het is minder goed dat het verhaal van Tish en Fonny nog steeds actueel is, meer dan 40 jaar nadat het geschreven is. Aan de heisa ivm met de vertaling en aan het vrouw-beeld zie je dat we 40 jaar verder zijn, aan de rest van het verhaal jammer genoeg niet.

Baldwin gebruikt het verhaal van de zwangere Tisch en haar, onterecht in de gevangenis zittende, Fonny om zijn activistische boodschap te verspreiden. En hoewel die boodschap luid en duidelijk weerklinkt is Als Beale Street kon praten ook gewoon een mooi boek. Vol spanning volg je de strijd die beide families voeren om Fonny vrij te krijgen. Je krijgt een inkijkje in spanningen tussen familieleden onderling maar ook tussen beide families én spanningen in de maatschappij.

De witte agenten die er op uit zijn om voor elke misdaad een zwarte achter de tralies te krijgen. Een zwarte, niet dé dader. De angst die er heerst om op straat op te vallen, om aandacht te trekken. Dat zijn dingen die ver van mijn bed staan en net daarom is het belangrijk om ze te lezen, om te (proberen) begrijpen hoe het voelt om nooit angst-vrij te leven.
Net als #metoo ons toont hoe groot een probleem kan zijn is de stem van Baldwin nog steeds nodig om ons op het onrecht te wijzen dat een groot stuk van de bevolking nog steeds dagdagelijks ondergaat.

Baldwin speelt het klaar om via flashbacks over het begin van de relatie tussen Tish en Fonny ook een dosis romantiek in dit verhaal aan te brengen.

Als Beale Street kon praten kan je lezen als een activistisch pamflet maar daarnaast is het ook gewoon een vlot lezend, spannend, romantisch, blik-verruimend verhaal waarin pareltjes van zinnen staan die er om vragen om onderlijnd te worden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief