Max, Mischa & het Tet-offensief

Door Johan Harstad

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten.
Het magnum opus van Johan Harstad is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers. Maar bovenal draait deze volstrekt verslavende roman om de vraag: hoe lang moet je weg van huis zijn voordat het laat is om terug te keren?

‘Ik kan maar één ding zeggen: respect!’ ****** Aftenposten

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Judith Vink

op 23/07/2020

Dit boek was een voltreffer van begint tot eind. Boeiende personages, meesterlijk verteld. Lange uitweidingen, die vaak niet vervelen, worden afgewisseld met nog betere dialogen. Fantastisch!

Lees meer

Door Cis Gommeren

op 04/06/2020

Ik heb het niet direct begrepen op (te) dikke boeken... precies omdat ze meestal 'too many words' bevatten. Wat je in duizend en meer pagina's vertelt, kan heel dikwijls ook met een derde of de helft minder.
Maar af en toe verschijnt er zo'n 'pil' die een uitzondering op de regel vormt. En dit boek is zo'n uitzondering.
Wat het vooral sterk maakt: fris verteld, raak verwoord, met voldoende zelfironie en een eerlijke verteller die niets verbergt of verbloemt.
Noem het boek gerust een Bildungsroman: hoe de Noorse jongen Max een volwassen mens wordt in de VS, o.a. door het Tetoffensief (uit de Vietnamese oorlog) na te spelen, door acteur te worden (zeer interessant beroep om andere mensen beter te begrijpen). Het vertelstandpunt deed me een beetje denken aan de verteller uit de beste romans van Salman Rushdie (zoals in 'Middernachtskinderen'): een alleswetende verteller die babbelt en blijft babbelen en je nieuwsgierigheid blijft voeden.
Uit het leven gegrepen...

Lees meer

Door Ghis Reyniers

op 04/06/2020

Topboek van heelwat bladzijden, die echt niet vervelen. Een reis door het leven van het hoofdpersonage, met alle emoties, escapades, romances.. Een cultuurbad eveneens over muziek, toneel..
Echt een zwaar onderschat, maar één van de boeken die mij echt zeer veel leesvreugde schonk.

Lees meer

Door Rie Bierwerts

op 23/12/2019

Niet echt mijn favoriete boek. Beetje bizar.

Lees meer

Door Christiane Helon

op 30/04/2019

Meeslepend verhaal in prachtige zinnen verwoord.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief