Drift

Door Bregje Hofstede

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Feit: een jonge vrouw trouwt met haar jeugdliefde. Feit: niet veel later, in het holst van de nacht, loopt ze bij hem weg. Ze neemt alleen haar dagboeken mee. Die vrouw ben ik. Die nacht is nu. Alles ervoor en erna een verhaal. 'Drift' is een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf. Over hoe overweldigend een eerste liefde is, totdat die je benauwt. En hoe elk liefdesverhaal uiteindelijk draait om bedrog. 'Een prachtig boek dat haarfijn blootlegt hoe weerloos geliefden zijn.' – Lize Spit

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 10/02/2020

Wow, zelden zo van mijn sokken geblazen als door dit boek.
“Drift” is een gedetailleerd en heel intiem verslag van een vrouw die te veel liefhad en daardoor zichzelf verloochende en uiteindelijk zichzelf verloor. Ik voelde me een voyeur in deze vlijmscherp geanalyseerde relatie. Het observatievermogen van Bregje Hofstede is opmerkelijk en de eerlijke, openhartige manier waarop ze dit heeft neergeschreven is magistraal. Het stemt tot nadenken en maakt dat je ook je eigen relatie eens tegen het licht houdt...

Lees meer

Door Eline Rego

op 28/05/2019

Drift volgt het verhaal van een vrouw die na een ruzie weggaat uit huis en haar man verlaat. Het enige dat ze meeneemt zijn haar dagboeken, waarin haar hele leven tot in de kleinste details beschreven staat. Deze dagboeken spelen een erg belangrijke rol in de opbouw van dit boek. Als lezer volg je hoe het hoofdpersonage haar dagen weg van huis beleefd, maar deze stukken worden afgewisseld met flashbacks en dagboekfragmenten. Deze opbouw rekt het verhaal en stelt de ontknoping van de situatie uit. Je blijft je doorheen het hele boek afvragen of het hoofdpersonage nog zal terugkeren naar haar men en alles goed zal komen.

De dagboekfragmenten en de trips down memory lane geven je een heel duidelijk beeld van wat er zich in het hoofd van het personage afspeelt, alle goede en slechte kantjes die in haar verborgen zitten. Dit geeft je zo’n realistisch beeld van het hoofdpersonage dat zinnen als “Het personage is sympathiek” of “het personage is gemeen” niet meer volstaan. Het personage is een vrouw van vlees en bloed en zit net als iedereen in de grijze zone. Er bestaat geen zwart en wit. Dit kan ervoor zorgen dat je het ene moment aan haar kant staat en het andere moment aan de kant van haar man, maar dat maakt haar alleen maar des te intrigerender.

Dat je helemaal in het hoofd van het personage kan kruipen zorgt er ook voor dat je als lezer het gevoel krijgt dat je mee in het verhaal zit (als je dat toelaat, tenminste). De schrijfstijl van Hofstede versterk dit gevoel alleen maar. Het is duidelijk dat ze over elke letter, elk woord, elke zin, elke punt, komma enz. heeft nagedacht en daarom is elke zin dan ook helemaal raak. Ze weet herkenbare gevoelens die soms moeilijk uit de drukken zijn, helemaal perfect voor te stellen zodat ze met de vinger net op de zere plek drukken. Of je als lezer deze gevoelens zal al hebt gevoeld of niet, maakt niets uit. Hofstede beschrijft ze op een rake en rauwe manier die je met de neus op de feiten drukt, ook al zijn het niet jouw feiten.

De schrijfstijl in dit boek heeft me helemaal omver geblazen. Het was herkenbaar, ik voelde me aangesproken en ik voelde me zelfs een tikje ongemakkelijk door de verwijten die het personage zichzelf maakt. Het is lang geleden dat ik zo in de ban was van een boek en dat ik zo erg het gevoel had dat ik helemaal mee in het verhaal zat. Daarom geef ik dit vijf sterren.

Lees meer

Door Bob Boeckx

op 03/01/2019

Drift is erg nauwkeurig en intiem. Met veel gevoel voor taal wordt een verhaal gebracht dat veel stof tot gesprek biedt.

Lees meer

Door Lea Groffen

op 20/11/2018

Een prachtig verwoorde introspectietocht van de auteur die leidt tot verrassende inzichten. Verrassende inzichten voor haarzelf maar ook voor de lezer.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief